И двама министри разколебаха управляващите за съдебния инспекторат

Министърът на правосъдието Георги Петканов (НДСВ) се обяви срещу идеята на управляващите да се създаде нов контролен орган в съдебната система.

Това стана на заседание на временната парламентарна комисия за промени в конституцията във вторник. Миналата седмица срещу тази идея възразиха и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Поправките предвиждат да се създаде инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто членове да бъдат избирани от Народното събрание (НС) с 2/3 мнозинство. Той трябва да извършва проверки на работата на всички органи на съдебната власт, но без да засяга правораздавателната дейност.

“Инспекторатът не трябва да е към ВСС. Той трябва да остане към Министерство на правосъдието (МП). Ако сега приемете това, след 1 година ще го промените”, обърна се Петканов към депутатите. Според него планираните 11 души за този нов орган ще са крайно недостатъчни, за да си вършат работата. Освен това избирането им от парламента ще политизира инспектората, каза министърът и запита защо това да не се прави от ВСС.

“Сега в инспектората към МП работят 17 души, но не мога да кажа, че и те са достатъчни”, допълни министърът, който бойкотира предишното заседание на комисията за промени в конституцията.

Според Петканов изборът на членовете на контролния орган от парламента ще е политически, а не съобразен с професионалните им качества. “Защо ще бъдат избирани от  Народното събрание, а не от Висшия съдебен съвет?”, попита Петканов. 

Той определи като неудачно обновяването на инспектората на 2 години, защото тъкмо когато членовете му навлязат в работата си, ще трябва да ги сменят.

Министърът изтъкна още, че в другите европейски държави няма такъв орган. “Инспекторатът съществува 130 години в правосъдното министерство и е доказал своето съществуване там”, каза Петканов. Допълни, че може би е необходимо да се разширят неговите правомощия и състав.

Министърът на финансите Пламен Орешарски (Коалиция за България), който също присъства на заседанието, възрази на предложението инспекторатът към ВСС да има самостоятелен бюджет. Инспекторатът не администрира собствени приходи, за да претендира за такъв статус, смята Орешарски. Според него замисълът за финансова автономност на новия контролен орган не трябва да се записва в конституцията, а в устройствения закон за бюджета.

Министър Орешарски не се съгласи и с предложението на управляващите в конституцията да се запише, че бюджетът на парламента е самостоятелен. Орешарски обясни, че няма такава практика в Евросъюза. Освен това държавният бюджет се приема от НС и самостоятелността на бюджета на парламента влиза в известна тавтология. Според Орешарски не е докрай прецизна и досегашната практика изпълнителната власт да прави бюджета на НС, който обаче винаги е в правото си да промени който и да е бюджет, включително и собствения си.

Правосъдният министър също смята, че не е нужно в конституцията да се записва самостоятелността на бюджета на НС.

Пламен Орешарски се съгласи с формулировката на текста за данъците и за самостоятелността на общините. Той предложи да се обмисли и възможността въобще да отпадне друг текст, свързан с местните такси, защото те по дефиниция се определят от общинските съвети.

Вероятно първото четене на четвъртите промени в конституцията ще бъде на 29 ноември. Председателят на комисията Любен Корнезов (Коалиция за България) каза, че ако всичко върви по план, е възможно четвъртата промяна в основния закон да бъде приета на трето четене на 31 януари.

На въпрос на Mediapool дали мнозинството ще се съобрази с позициите на министър Петканов и висшите магистрати за съдебния инспекторат, Корнезов  обясни, че  мястото на този орган ще се определи между първо и второ четене на проекта. “Не мога да пророкувам гласуването на депутатите”, обясни той. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?