И двамата кандидати за поста на Тереза Мей искат промени в сделката за Брекзит

Двамата претенденти за премиерския пост на Великобритания - Борис Джонсън и Джереми Хънт

Двамата претенденти за премиерския пост на Великобритания - Борис Джонсън и Джереми Хънт, отговориха вчера вечерта на въпроси на британски консерватори, посветени на Брекзит. Това беше последният подобен сеанс преди обявяването на победителя във вътрешопартийната надпревара, в който фаворит си остава Джонсън, предаде Франс прес.

По време на сеанса Джонсън и Хънт един след друг представиха стратегията си за Брекзит в момент, в който ЕС изключи варианта за предоговаряне на сделката, договорена от Тереза Мей.

Джонсън изтъкна решимостта си за завършване на Брекзит преди следващите парламентарни избори, които са планирани през 2022 г., допълва Ройтерс. Той обеща още това лято да се опита да постигне предоговаряне на сделката с Брюксел, допълва Франс прес.

"Там където има желание, има и решение", каза той пред 2500 души, присъствали на дебата. Бившият външен министър предупреди ЕС, че отказът да се предоговаря сделката за Брекзит няма да е без последици.

"Ако има отказ от гъвкавост, то има отказ от компромис. Ако те не променят и една точка, или запетайка в споразумението, тогава ние очевидно няма да имаме друг избор, освен да се подготвим за излизане при различни условия", каза той и добави: "Ние ще направим точно това", визирайки излизането без сделка, синоним на връщането на митническите формалности, от които се страхуват толкова много икономическите среди.

Джереми Хънт пък каза, че е необходимо да се внесат големи промени в договореното споразумение с Брюксел. Изглеждайки сякаш вече е приел поражението си на вътрешнопартийния вот, Хънт заяви, че "за него ще бъде голяма чест да служи на Борис".

Тези думи бяха интерпретирани от редица коментатори като желание той да запази поста си на министър на външните работи в следващото правителство.

Двамата кандидати бяха единни в желанието си за премахване от споразумението за Брекзит на клаузата за предпазния механизъм по границата с Ирландия. Този механизъм предвижда създаването като крайна мярка на единна митническа територия. Целта е да се избегне връщането на физическа граница между Северна Ирландия и Ирландия, за да се запазят споразуменията за мир от 1998 г.

Победителят в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори ще бъде определен идния вторник. Той ще бъде и британски премиер.

Същевременно по темата за Брекзит Британската служба за бюджетна отговорност (Office for Budget Responsibility), независим орган, създаден от правителството да прави икономически прогнози, днес ще представи прогнозите си за британската икономика в случай на Брекзит без сделка. Според тях това ще доведе до спад на БВП с 3 процента и до рецесия идната година, предаде Ройтерс, позовавайки се на в. "Таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?