И двамата претенденти за лидер на френската опозиция се обявиха за победители във вътрешните избори

И двамата претенденти за лидерския пост в Съюза за народно движение (СНД) обявиха, че са спечелили произведените в неделя вътрешни избори на френската консервативна партия, предаде Ройтерс.

Изходът от надпреварата остава неясен, като резултатите изглежда са много близки.

Генералният секретар на СНД Жан-Франсоа Копе обяви малко преди полунощ, че е спечелил. 20 минути по-късно обаче бившият френски премиер Франсоа Фийон на свой ред заяви, че има преднина.

Копе претендира, че води с около 1000 гласа, а Фийон - с повече от 200.

Преди това двата лагера се обвиниха взаимно в нередности по време на изборния процес.

Изходът от изборите, които бяха произведени шест месеца след като консерваторите отстъпиха властта на социалистите, е от ключово значение за това дали СНД ще се придържа към центристките си позиции или ще "завие" надясно в своя стремеж да спечели следващите президентски и парламентарни избори през 2017 г. Жан-Франсоа Копе е смятан за по-поляризиращ политик, който се "заиграва" с електората на крайната десница, докато Франсоа Фийон се харесва повече на центристките избиратели.

Загубата на президента консерватор Никола Саркози от социалиста Франсоа Оланд през май беляза края на 17-годишното присъствие на десницата във властта във Франция. В разстояние само на няколко месеца СНД загуби президентския пост и своя контрол върху двете камари на парламента. Две трети от членовете на партията обаче искат Саркози да бъде нейният кандидат за президент след пет години.

Франсоа Фийон, който бе премиер при управлението на бившия президент консерватор, обяви, че е готов да се кандидатира за държавен глава през 2017 г. За сметка на това Жан-Франсоа Копе, който е "ученик" на Никола Саркози, даде да се разбере, че ще "направи място" на своя политически ментор, ако той реши да се бори да си върне президентския пост.

Копе подчерта, че СНД е показал ясно своето желание да се бори с политиката на президента социалист, която той определи като "опасна за нашата страна" в икономически, социален и фискален план.

Франсоа Оланд разполага с мнозинство и в двете камари на парламента, но проучванията на общественото мнение отчитат рязко падане на подкрепата за държавния глава. Според един от последните сондажи неговият рейтинг е 41 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят