И две учителки напуснаха след отписването на 24 деца от паралелка с ромчета

Учителките Мария Царска и Нушка Коцева от пазарджишкото училище “Христо Смирненски” напуснаха работа в четвъртък в знак на солидарност с 24-мата родители, които в един ден отписаха първокласниците си от учебното заведение. Родителите не са съгласни децата им да учат с 12 ромски ученици.

Според двете учителки не може да има реална интеграция на ромски ученици, когато те са повече от 2 - 3 в клас, тъй като образуват група, която говори на ромски и налага свой модел на поведение, вместо да копира общоприетия.

Министърът на образованието Сергей Игнатов се опасява, че има “някакво подкокоросване“ и замина за Пазарджик, за да си изясни причините за създалата се ситуация. Той попита откъде знаят родителите, че ще падне нивото на образованието, при положение, че учебният процес не е започнал.

“Стана модно през последните 10-на години да се говори за сегрегация и дискриминация. Аз съм живял във време, когато не се говореха такива работи. Самият аз съм израснал в моята спортна зала с главно представители на ромското малцинство и ние си бяхме един отбор, заедно бяхме по лагери, заедно се хранехме в столовете. Мисля, че имаме добра традиция на толерантност в България и тя трябва да продължи“, каза Игнатов.

Междувременно Цветана Кунчева, майка на едно от отписаните деца коментира, че причината за преместването на първокласниците не са ромските деца в паралелката. “Причината е, че избраният от нас учител за класен ръководител няма да води класа“, заяви тя.

Учители обаче разказват друга история. Родители поставили ултиматум на директора в училището да останат или техните деца, или ромските. След като той отказал да вземе страна, разгневените майки оттеглили своите ученици от скандалния първи клас.

“Уж бяха съгласни родителите... и на обяд, когато дойдохме да ги вземем за занималня, се оказа, че всички българи са си отишли. Останаха тези 12 деца“, разказа пред БНТ учителката Гергана Григорова.

Директорът на училището Кирил Димитров разказа, че училището е най-старото в града. В него са учили заедно деца от 5 махали - българска, ромска, арменска, еврейска и албанска. “Никога до момента не е имало напрежение между тях“, заяви той. Според него проблемът е създаден изкуствено от родителите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?