И двете страни нарушават прекратяването на огъня в Сирия

Наблюдателите на ООН започнаха обиколки

И двете страни нарушават прекратяването на огъня в Сирия

Сирийските сили обстрелваха с минометни снаряди бастион на опозицията, въпреки обещанието на сирийския външен министър, че режимът ще спазва влязлото в сила преди една седмица прекратяване на огъня и ще изтегли войските си от градовете в съответствие с международния мирен план на Кофи Анан, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Силите на режима обстрелваха с минометни снаряди централния град Хомс, като убиха най-малко двама цивилни, съобщиха активисти.

Държавната сирийска агенция съобщи, че две отделни крайпътни бомби са убили 10 членове на силите на сигурност и цивилен в северна Сирия. Шест войници бяха убити и 11 ранени при експлозия в село Мастуба в провинция Идлиб, където при втора експлозия в района на Алепо бяха убити четирима представители на силите за сигурност и цивилен, уточни агенция САНА.

Стрелба избухна и в сирийския град Ербин в провинция Дамаск по време на посещение на наблюдатели на ООН, съобщиха сирийски медии и активисти, цитирани от Ройтерс.

'Терористична група" е поставила бомба на контролно-пропускателен пункт, която е ранила представител на сирийските сили за сигурност, съобщи телевизия "Ихбария". Не е ясно дали наблюдатели са присъствали на това място по време на стрелбата и експлозията.

Нападенията са знак, че и двете страни са нарушили прекратяването на огъня и може да предизвикат режима да увеличи нападенията срещу бунтовнически райони, отбелязва АП.

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че Сирия ще спази ангажиментите си. Сирия ще продължи да сътрудничи на усилията на Анан, изтъкна Муалем след като се срещна с китайския си колега в Пекин. Сирия ще "зачете и приложи плана от шест точки на Анан, ще изпълни прекратяването на огъня, изтеглянето на военни и другите ангажименти и ще започне сътрудничество с наблюдателния екип на ООН," отбеляза Муалем.

Наблюдателите на ООН започнаха обиколки из Сирия

Същевременно първата група международни наблюдатели започна пътувания из Сирия. След като посетиха във вторник град Дераа, на 110 км южно от Дамаск, военните експерти начело с мароканския полковник Ахмед Химмиш заминаха към централния град Хомс, предаде ИТАР-ТАСС.

Според дипломатически източници в Дамаск препъни камъкът пред сключването на протокола, който ще определи рамките за дейността на международните наблюдатели в Сирия и мерките за тяхната сигурност, остава въпросът за използването на хеликоптери от миротворците. Вчера в Брюксел генералният секретар на ООН Бан Ки-мун потвърди, че наблюдателите в Сирия ще се нуждаят от хеликоптери и самолети за осигуряване на мобилността им.

Освен това той призна, че само 250 души за наблюдение на ситуацията в подобна обширна страна като Сирия са крайно недостатъчни. Бан каза, че ще постави в доклада си пред Света за сигурност въпроса за увеличаване на числеността на бъдещата мисия на ООН в Сирия.

В Дамаск все още не позволяват на наблюдателите да използват хеликоптери и не одобряват идеята за увеличаване на числеността им. На пресконференция в Китай сирийският външен министър Уалид Муалем каза, че при екстрени ситуации като извозване на ранени сирийските ВВС ще могат да предоставят на наблюдателите необходимите въздушни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?