И Дянков очаква банковите лихви да започнат да падат

И Дянков очаква банковите лихви да започнат да падат

До месец лихвите в банките у нас може да започнат да падат, прогнозира в сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. След края на заседанието на правителството той съобщи пред журналисти, че за разговори в тази насока има закрита среща с Асоциацията на банките в България същия ден следобед.

Високите лихви по банковите кредити в България са една от пречките за отпушването на кредитирането както на бизнеса, така и на физическите лица, което стагнира след като финансовата криза навлезе в Европа. Банките калкулираха в лихвите както поскъпването на ресурса, който основно идва от банките майки в Европа, така и рискът от неплатежоспособност на кредитоискателя заради икономическата криза.

Намалението на лихвите ще бъде следствие от понижаването на политическия и икономическия риск на страната, обясни в сряда министър Дянков. Това, според него, ще доведе до поевтиняване на финансовия ресурс за банките.

"Очаквам скоро банките да се възползват от този нисък риск и да започнат да свалят лихвите", обясни той.

Ден по-рано и премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява банките да свалят лихвите. Били водени разговори в тази насока с банкери, макар че "не е работата на правителството да се меси в банковата система".

По повод на думите на Борисов председателят на УС на най-голямата банка у нас "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян уточни, че "става дума за молба, съвет, пожелание" от страна на правителството, "но с едно много важно уточнение – да е подкрепено с действия на правителството". Пред БНР той похвали кабинета, като заяви, че министрите "не само си пожелава да паднат лихвите, но и действат и се държат по начин, с който се създават условията това да се случи".

Банкерът обясни, че търсенето на кредити е намаляло напълно съзнателно, защото и самите потребители не са уверени в бъдещите си доходи. Фирмите не знаят какво става с пазарите им и по естествен начин тази неувереност се отразява в по-ниско търсене на кредити.

По повод на статистиката за нарастването на лошите кредити в банковата система, изнесена от управителя на БНБ Иван Искров във вторник пред представители на бизнеса, Хампарцумян коментира, че ако нарастването се случва рязко в някоя банка, проблемът е неин, а не на цялата банкова система. Според статистиката през третото тримесечие необслужваните заеми са 5.63% от кредитите.

Запитан дали банките могат да подхождат избирателно към отделните клиенти, банкерът заяви, че "по-големите, по-стабилните, с по-сериозни финансови възможности ще получат и по-евтин кредит". Той допълни, че "все пак светът на финансите не е непременно справедлив".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес