И ЕБВР влоши прогнозата си за българската икономика

Банката очаква БВП да нарасне с 0.8 на сто

И ЕБВР влоши прогнозата си за българската икономика

Икономически растеж от 0.8% в България през 2015 г., прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Институцията влоши очакванията си за страната в сравнение с есенната си прогноза, която беше за увеличаване на БВП с 2 на сто.

Негативната прогноза се обяснява със забавеното решаване на банковата криза, което вероятно ще доведе до намаляване на кредитирането през годината. Банката очаква и допълнително свиване на вътрешното потребление заради провала на проекта за газопровода "Южен поток"

Прогнозата на ЕБВР съвпада с очакванията на правителството, записани в средносрочната бюджетна прогноза, приета миналата седмица.

Банката влоши и очакванията си за развитието на руската икономика заради поевтиняването на петрола и икономическите санкции на ЕС и САЩ, наложени на Москва за ролята ѝ в украинската криза. ЕБВР прогнозира намаление на БВП на Русия с 4.8 процента тази година, докато през септември 2014 г. очакваше свиване от 0.2 процента. Москва смяташе, че икономиката ѝ ще се свие с 0.8 на сто през 2015 година, но руският министър на финансите Антон Силуанов предупреди, че БВП може да спадне с над 4% заради поевтиняването на петрола.

От ЕБВР подчертават още, че намаляването на цените на петрола ще се отрази негативно и на други страни износителки на суровината като Казахстан и Азербайджан. Прогнозите за размирната Украйна също са още по-мрачни в сравнение с тези от миналата есен. Очаква се украинската икономика да се свие с 5%, което е влошаване с 2 процентни пункта спрямо септември.

По-лоша е и прогнозата за Сърбия. Очаква се икономиката на страната да нарасне едва с 0.5% през 2015 г. За сравнение прогнозите през есента бяха икономическият растеж да е 2 на сто. Според ЕБВР увеличаването на БВП ще бъде подпомогнато от започването на нова програма на Международния валутен фонд през пролетта. Тя ще е гарант за фискалната дисциплина в страната. От друга страна, вътрешното потребление ще бъде потиснато от очакваните ограничителни бюджетни мерки.

ЕБВР обяви малко по-добра прогноза за Македония, която е сред основните търговски партньори на България. Очаква се икономиката на страната да нарасне с 3.5 на сто при 3% ръст, обявен в прогнозата от есента на 2014 г. Без промяна остават очакванията за увеличението на БВП на най-голямата икономика на Балканите - румънската. Растежът там през 2015 г. ще е 2.8 на сто, смятат от ЕБВР.

Споделяне

Още от Бизнес