И ЕС приветства операция "Октопод"

И ЕС приветства операция "Октопод"

Посланиците на страните от ЕС у нас приветстват в писмо до премиера Бойко Борисов действията в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Писмото е подписано от посланика на Испания Хорхе Фуентес, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

От момента, в който се случи операцията "Октопод", в ЕС с много голям интерес я следихме, защото твърдо и силно желаем борбата срещу организираната престъпност, реформата в правосъдната система, да станат факт, заяви посланикът във вторник.

Първото публично поздравление за операцията бе отправено от американския посланик Джеймс Уорлик.

Посланиците на страните от ЕС у нас изразяват надежда, че последните арести са добра стъпка в посоката, отбелязана в последния доклад на ЕК за България - за напредък за постигане на съществени резултати в разследването и изправянето пред съдебната система на всички случаи, свързани с организираната престъпност и корупцията. За да се гарантира промяната, съдебната реформа е необходима и настоящият проект за промяна на НПК е съществен, за да може да се постигне тази цел, се посочва още в писмото.

Посланик Фуентес добави, че от ЕС са изпратили писмото, защото не са искали важна и смела постъпка, предприета от правителството, да остане без реакция от страна на Съюза. Надяваме се, че това ще бъде един от моментите в цялостен процес, който трябва да доведе до съответните успехи в правораздаването на страната, посочи Хорхе Фуентес.

Не става дума за един чек, който е даден за подписване, карт бланш, това е дискретна подкрепа на операция, която се надяваме, че ще продължи до всичките ѝ последствия в областта на правосъдието и политиката, заяви посланикът.

Ние много внимателно ще наблюдаваме какво ще стане след това, но смятаме, че един жест на смелост, който е направен от правителството, изискваше нашето признание, допълни той.

По същия начин, ако нещата не вървят, ние ще подадем сигнал и за това, каза Фуентес.

В отговор на въпрос за участие на чужди служби в операцията "Октопод", посланик Фуентес коментира, че всички служби в ЕС имат много добри отношения, но има впечатление, че тази операция е предимно българска.

В писмото са отправени поздравления към министър-председателя, правителството, органите за сигурност, звената в прокуратурата и главния прокурор за положителното развитие в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Посланик Фуентес коментира, че този извод е доказателство от различни операции, особено от операцията "Октопод".

В писмото се отбелязва, че ЕС и държавите от Общността сътрудничат с България в подсилването на инструментите за борбата срещу организираната престъпност и корупцията, а механизмът за сътрудничество и оценка доказва от самото си начало добра ефективност.

Споделяне

Още по темата

Още от България