И "Еврофутбол" твърди, че няма неизплатени задължения

И "Еврофутбол" твърди, че няма неизплатени задължения

"Законът за хазарта е спазен такъв, какъвто е, и няма неизплатени по него задължения".

Това се твърди в официална позиция на "Еврофутбол" до медиите, като дружеството настоява тя да се публикува като "право на отговор" във връзка с медийните изяви на братята Цветомир и Боян Найденови. Те бяха дългогодишни съдружници на акционера в "Еврофутбол" Васил Божков, а в момента са в тежък конфликт с него.

На пресконференция миналата седмица директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев обяви, че единствено държавният "Български спортен тотализатор" е плащал записания в закона размер на таксата за хазарт – 15% върху залозите, през последните пет години. Всички други частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли значително занижена такса – 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби. По предварителни изчисления на АДФИ по този начин бюджетът не е събрал най-малко 210 млн. лв. само от лотарии.

"Припомняме заключението на директора на Агенцията за държавна и финансова инспекция, че нарушение на Закона за хазарта по отношение на плащане на таксите няма", се твърди още в официалната позиция на "Еврофутбол". Реално директорът на АДФИ не е казвал дали има или няма нарушение на закона, а заяви единствено, че не се наема да прави интерпретации на закона и не може да се произнесе дали има щета за бюджета, преди да бъдат проучени всички документи по случая.

Позията на шефа на "Националната лотария" Димитър Ганев е, че законът дава право на фирмите да си избират дали да плащат по-ниска или по-висока такса за хазарт.

До този момент Министерството на финансите нито потвърждава, нито отрича дали има нарушение на закона във връзка с несъбраните такси. В изказване в парламента председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и директорът на дирекция "Данъчна политика" в МФ Людмила Петкова заявиха, че законодателството е ясно и категорично, че дължимата държавна такса е била 15% върху залозите, а проблемът е как е бил прилаган законът.

Еднствено съдът е институцията в България, която може да разреши спора и категорично да установи дали има или няма нарушение на закона във връзка с несъбраните такси.

В позицията на "Еврофутбол" се твърди още, че братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан Найденов са участвали равноправно в управлението на компанията през последните 20 години, което превръща "твърденията им за извършени финансови нарушения и внесени по-малко такси от дължимите в тенденциозни и нелепи".

"Г-н Боян Найденов е ръководил компанията в качеството си на управител повече от 15 години до уволнението му през юли миналата година. В качеството си на управител той носи пряка отговорност за всички финансови въпроси, засегнати от него и брат му в медийните им изяви през последния месец. Г-н Цветомир Найденов е бил и служител в дирекция "Програми и анализи", а след напускането на г-н Стефан Найденов е бил и ръководител на отдела до освобождаването си през 2019 година. И тримата повече от 20 години са участвали равноправно в управлението и са взимали множество самостоятелни решения. Само тези факти превръщат твърденията им за извършени финансови нарушения и внесени по-малко такси от дължимите в тенденциозни и нелепи", пише в позицията на "Еврофутбол".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?