И фамилията на лидера на ДПС е построила хотел с европари

Финансирането за хотел "Аркадия" е по предприсъединителната програма САПАРД

Хотел "Аркадия" в Борино

И фамилията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е построила хотел с европейски средства в родното му село Борино.

Проектът е одобрен през 2003 г. Финансирането е по предприсъединителната програма САПАРД, а отпуснатата субсидия е 146 768 лв. Получател на средствата е била майката на Мустафа Карадайъ – Айше.

Случаят нашумя през 2009 г., когато имаше проблеми с програма САПАРД и бяха разсекретени документи с финансирането на хотели по нея. По това време Мустафа Карадайъ е зам.-шеф на Агенцията за следприватизационен контрол.

Случаят беше припомнен отново в медиите покрай настоящия скандал с къщите за гости. Освен Карадайъ по схемата по САПАРД бяха подпомогнати и други кадри на ДПС с хотели и яхти индиректно. Няма публична информация какви са резултатите от тогавашната проверка.

Безспорен факт обаче е, че инвестицията на Карадайъ е била успешна, защото семейният хотел в Борино, продължава да работи и днес развива дейност.

Семеен хотел и снек-бар "Аркадия" е разположен в смолянското село Борино. Разполага с 5 стаи с по 2 легла и два апартамента. Има 20 местна зала за провеждането на семинари. "Снек-барът предлага закуска, обед и вечеря по желание на клиента, също така имате възможност да се насладите на невероятните кулинарни способности на баба Айше, която ще Ви нахрани с традиционни родопски ястия", гласи реклама на хотела в интернет. За контакти е даден телефона на брата на Мустафа Карадайъ – Ахмед.

Пак в Борино хотел с пари по САПАРД си беше направил и бившият вече шеф на фонд "Земеделие" в Смолян Али Таир. Неговата субсидия беше 221 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България