И Фандъкова го удари на "легален" рекет

И Фандъкова го удари на "легален" рекет

Столичната община ще поиска от турската фирма "Кайъ" - строител на мола на бул. "Ситняково", да ремонтира езеро в Борисовата градина и част от парка в кв. "Гео Милев" със странните мотиви, че на строителя са наложени прекалено ниски глоби за извършените нарушения при изграждането на обекта. Това стана ясно от изказване на Влади Калинов, директор на дирекция "Контрол на строителството" в Столичната община. Той придружаваше кмета Йорданка Фандъкова, която направи изненадваща проверка на новостроящата се сграда в петък.

От Столичния инспекторат са проверявали обекта 17 пъти, като са съставени 12 акта и така почти всеки път е била налагана глоба.

"Сега ще наложим още една санкция, която ще бъде за това, което видяхме, че е отстранено. Въпреки че е отстранено, това означава, че те са били виновни за времето, през което не са изпълнявали изискванията. Тъй като санкцията не е в големи размери, ще поискаме от тях да направят нещо – например да ремонтират езерото в Парка на Свободата и част от парка в "Гео Милев", обясни Калинов.

По думите на Фандъкова по този начин общината ще бъде "обезвъзмездена" заради трайно заградените пътни платна и нарушената инфраструктура в района.

По време на петъчната проверка на мол "Сердика" кметът констатира, че компания "Кайъ" е изпълнила предписанията на Столичната община от януари. Тогава строителна ограда на обекта не е имало, фирмата е била заела много място от пътното платно на бул. "Ситняково" за строителна площадка, като не е било осигурено задължително временно тротоарно място за пешеходците. Съседните улици около мола са били затворени заради дейностите по строителството. Всичко това е било отстранено. Обектът дори беше добре изчистен, отбеляза Фандъкова.

Според нея едва пред заплахата от спиране на обекта, нередностите са били премахнати. В понеделник изтича срокът за вземането на решение дали все пак строителството ще бъде спряно или не, обясни тя.

Търговският център "Сердика", който ще струва 210 млн. евро, се изгражда от австрийския фонд "Шпаркасен имобилиен" (Sparkassen Immobilien) и германския строителен предприемач и мениджър на молове, офис, индустриални и инфраструктурни сгради "ЕЦЕ проектмениджмънт" (ECE Projectmanagement).

Обектът, по който се работи почти денонощно, при дисциплина и организация, рядко срещани в български условия, трябва да бъде открит през март.

Фандъкова заяви още, че ще бъдат предприети мерки и към другия голям обект в столицата – комплексът от сгради и мол на "Карфур" на бул. "Цариградско шосе". Там всекидневно се нарушават правилата за паркиране в зелени площи и над 200 автомобила паркират в съседните зелени площи на булеварда. Вече са наложени неколкократно глоби с фиш на нарушителите, но те не спират да извършват нарушенията, допълни кметът.

Не е ясно дали и към изпълнителите на този обект ще бъдат предявени претенции за ремонт на градски пространства, които са задължение на Столична община.

Искането на "компенсации", определени "на око", явно вече се превръща в практика на ГЕРБ. Правителството обяви на фирмите, към които има задължения, че ще се издължава приоритетно само на онези, които се съгласят на 10% по-малки суми. Мотивът е, че сключените договори за поръчки били с много голяма печалба за фирмите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?