И финансовият министър не иска правото да блокира сделки, не знае как ще го упражнява

Владислав Горанов все пак би го приел, ако депутатите му го възложат

Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов даде да се разбере, че също няма особено голямо желае да приема извънредното правомощието да блокира сделки за 48 часа, когато те са против държавния интерес. Във вторник той обясни, че няма отговори на редица въпроси, които се повдигат от текстовете, а от коментара му се разбра, че инициативата на ГЕРБ да променя закона ще е с много спорна ефективност.

"Ако се възложи на финансовия министър да разваля сделки от търговския оборот с неясна подсъдност и предмет, подобен текст ще бъде неработещ", обясни министърът.

Той не е готов с директния отговор на въпроса как би прилагал тези права. "Със сигурност обаче, ако това е решението на НС по целесъобразност, ще положа всички усилия да го прилагам", каза финансовият министър.

Така създаването на това извънредно законодателство се превърна в горещ картоф, който се прехвърля между съдебната и изпълнителната власт. Пръв за него заговори премиерът Бойко Борисов по повод обявеното закупуване за 1 евро от люксембургската компания LIC33 на БТК, два военни завода, два мултиплекса и пийпълметрична агенция, които са активи на Цветан Василев, кредитирани от КТБ. Борисов настоя правото да бъде дадено на главния прокурор и обясни, че текстовете са били изготвени след среща с "прокурорите и службите".

След това главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че не е сигурен откъде идва инициативата, но настоя, ако му бъдат предоставени правомощия да спира сделки за 48 часа, това да е със съдебна санкция. Последва острата критика на правосъдният министър Христо Иванов, който коментира, че не е ясно как тези нови права биха помогнали за решаването на казуса с КТБ.

В крайна сметка преди ден главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не желае тези правомощия, защото са "опасни". Той обясни, че ако управляващите решат, могат да ги предоставят на финансовия министър. Цацаров даде този коментар след срещата си с премиера Борисов. Министър-председателят обявил, че споделя неговите аргументи. В края на деня от Реформаторския блок внесоха в Народното събрание предложението сделките да се блокират от финансовия министър. Сега обаче става ясно, че и Владислав Горанов не желае това.

В отговор на въпрос дали ще понесе отговорността върху плещите си да спира сделки, той посочи: "Доста сложен въпрос, не като плещи, тъй като Министерството на финансите е доста сериозно и апаратът, с който министърът на финансите разполага, е доста сериозен. Въпреки това обаче, оставам с резерви доколко министърът на финансите може да изпълнява подобни функции", каза министърът.

Владислав Горанов обясни, че не е ясно как ще може да блокира сделки, които се случват в чужбина и са извън юрисдикцията на българските власти. Той допълни, че не е ясно какви ще са правните последствия от толкова сериозна намеса на изпълнителната власт в гражданския оборот.

По същото време премиерът Бойко Борисов обясни, че Владислав Горанов ще получи това извънредно право. Той каза, че е много по-добре финансовият министър да получи това извънредно правомощие, защото: "Хората на този пост се сменят, подлежат на парламентарен контрол, а и ще има кой да го арестува, ако допусне закононарушение".

По повод предложението си това право да се даде на главния прокурор Борисов се оправда със съветите на експертите: "Събрах експерти да ми обяснят какво се случва със сделките за едно евро. Казват "ми, ми, ми", изпяха ми гамата "ми, фа, сол" и нямат решение. Затова предложихме да се дадат повече правомощия на главния прокурор. Веднага им се привидя сянката на Пеевски... Затова ще се даде правомощие на финансовия министър да спира такива сделки", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България