И Финландия може да даде зелена светлина за "Северен поток"

Финландският премиер Мати Ванханен съобщи в Санкт Петербург, че страната му може да даде разрешение до края на годината за преминаване на руския газопровод "Северен поток" през нейни териториални води, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Финландското правителство ще вземе решение в началото на ноември по въпроса за преминаване на Северен поток в неговата икономическа зона", каза Ванханен след среща с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург. "След екологична експертиза ще бъде издадено разрешение за строеж на газопровода. Очакваме това да стане до края на годината", добави финландският премиер.

По-рано тази седмица датските власти дадоха зелена светлина за преминаването на "Северен поток".

Проектите за строеж на газопроводите "Северен поток" и "Южен поток"  се изпълняват по график, заяви премиерът Владимир Путин на пресконференция след преговорите с Мати Ванханен. Финландски компании могат да участват в разработването на Щокманското газово находище в руския Далечен изток, продължи Путин. За разработването на находището и доставката на техника ще бъдат организирани търгове, в които могат да участват и финландски партньори, добави руският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Проектът "Северен поток" на руския газов гигант "Газпром" е за строеж на тръба, дълга 1220 км, която да свърже Виборг в Русия с Грайфсвалд в Германия, преминавайки под Балтийско море, през териториалните води на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Графикът предвижда газопроводът да бъде изцяло готов през 2012  г..

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?