И "Фитч" понижи рейтинга на Унгария до "боклук"

Международната рейтингова агенция "Фитч" понижи рейтинга на Унгария с една степен – от "ВВВ-" на "ВВ+", или до равнище "боклук" (junk, което е под "ВВВ-"). Това бе съобщено официално от агенцията. Прогнозата по рейтинга е "негативна", което означава, че възможно още да се понижи в бъдеще.

Анализаторите на "Фитч" поясняват, че решението за понижаване на рейтинга на Унгария е предизвикано от несигурността за външното финансиране на страната и заради икономическата политика на унгарските власти, която подронва интереса на инвеститорите и усложнява получаването на помощ от МВФ и ЕС. В края на миналата година

В края на миналата година "Фитч" преразгледа прогнозата за ръста на унгарския брутен вътрешен продукт (БВП) през 2012 г. от 0.5% ръст на 0.5% спад.

Неотдавна Унгария получи рейтинг на равнище "боклук" от другите две големи рейтингови агенции. На 25 ноември м. г. "Мудис" обяви, че рейтингът на страната е намален до равнище "Ва1" с негативна прогноза, а на 21 декември агенция "Стандард енд Пуърс" го понижи от BBB-/A-3 до BB+/B, също с негативна прогноза.

Споделяне

Още от Бизнес