И Франция е за обявяването на военното крило на Хизбула за терористична група

Лоран Фабиюс (в средата)

Франция ще предложи военното крило на Хизбула да бъде вписано в списъка на ЕС на терористичните групи заради подкрепата му за режима в Дамаск. Това заяви в Аман френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.

"Заради решенията, взети от Хизбула и факта, че негови бойци се бият безмилостно срещу сирийското население, потвърждавам, че Франция ще предложи да бъде вписано военното крило на Хизбула в списъка на ЕС на терористичните организации", каза Фабиюс, който участва в срещата на Приятелите на сирийския народ в Аман.

"Видяхте, че Хизбула не само участва в конфликта в Сирия, но и потвърди това участие", посочи Фабиюс. "Тъй като освен това има и други елементи, отнасящи се до събитията в България и на други места, ние смятаме, че по този въпрос трябва да има съгласие между всички европейци", продължи френският външен министър, имайки предвид атентата на 18 юли 2012 г. на летището в Бургас. В него загинаха петима израелски туристи, българският им шофьор и заподозреният атентатор.

На въпрос дали Ливан е информиран за позицията на Франция, Фабиюс отвърна утвърдително.

Германският външен министър Гидо Вестервеле също се обяви вчера в подкрепа на включване на въоръженото крило на Хизбула в списъка на ЕС на терористичните организации. "Този въпрос отдавна се обсъжда в ЕС и той получи ново развитие след атентата в Бургас, в България", каза говорителят на германското външно министерство Андреас Пешке.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят