И френската полиция протестира

И френската полиция протестира

Френски полицаи се събраха на протести в редица градове на Франция срещу наложената им от правителството забрана да използват задушаващи техники за обезвреждане на арестанти. Тя бе издадена в отговор на твърденията за полицейско насилие във Франция и световните демонстрации след смъртта на чернокожия Джордж Флойд в САЩ, предаде Ройтерс.

В Париж полицейски синдикати паркираха десетки коли при Триумфалната арка и преминаха в протестно шествие по булевард "Шанз Елизе". На един полицейски микробус имаше надпис "Няма полиция, няма мир", а на друг бяха поставени кадри от рани, получени от полицаи при изпълнение на задълженията им с въпроса "Кой кого избива?"

Протестите дойдоха след среща между полицейски синдикати и вътрешния министър Кристоф Кастанер. На нея синдикатите са казали на министъра, че задушаващите техники за обезвреждане спасяват животи и полицаите трябва да могат да ги ползват, докато не се намери подходяща алтернатива.

"Второто нещо, което му казахме, беше да престане да купува социален мир, като успокоява част от населението за сметка на полицията. Полицията не носи вина за всички обществени злини", каза присъствал на срещата синдикалист.

Снощи в парижкото предградие Бобини полицаи се събраха през участъка си и хвърлиха белезниците си на земята. В Лион полицията паркира коли около централния площад "Белкур" със святкащи лампи.

Според правозащитни организации обвиненията в насилие и расизъм срещу френски полицаи в повечето случаи не се проверяват, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?