И Френското Национално събрание ратифицира протоколите ни за НАТО

Френското Национално събрание ратифицира днес протоколите за разширяването на НАТО със 7 нови държави, сред които и България. Френският Сенат ще се произнесе по въпроса на 5 февруари.

Франция е последната от страните-членки, която ратифицира протоколите за разширяването на НАТО.

Решението на Френското национално събрание създава предпоставка за участието на България като пълноправен член в срещата на върха на алианса през юни в Истанбул. Това се посочва в изявление на вицепремиера Пламен Панайотов.

Дълбоко сме удовлетворени от това решение, се посочва в изявлението на вицепремиера. Навлизането на процеса на ратификация във финална фаза ще направи възможно нашата страна да се присъедини към Северноатлантическия съюз по-рано от предвижданото, в съответствие с изразеното от българското правителство желание, се казва още в изявлението.

В навечерието на 55-та годишнина на Вашингтонския договор за създаване на НАТО, която ще отбележим на 4 април тази година, българското правителство и Българската армия осигуряват всички условия нашата страна достойно да посрещне отговорностите на пълноправното членство в Северноатлантическия съюз, заявява Пламен Панайотов.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?