И "Фрийдъм хаус" отчита влошаване на свободата на словото в България

Свободата на медиите по света е в най-ниската си точка от 13 години насам

Американската организация "Фрийдъм хаус" отчете ново свиване на свободата на медиите в света през 2016 г.

Според годишния ѝ доклад, публикуван в петък, пресата продължава да бъде потискана от ръководителите на много държави и има индикации тази тенденция да се запази.

Докладът, обхващащ цялата 2016 г. и първите месеци от 2017-та, стига до тревожния извод, че свободата на медиите по света е на най-ниското си равнище от 13 години насам.

Според класификацията на "Фрийдъм хаус", днес едва 13% от хората на планетата имат достъп до свободни медии, а именно са в ситуация, когато "средствата за масова информация отразяват политическите новини пълноценно, сигурността на журналистите е гарантирана, намесата на държавата в работата на медиите е минимална, а медиите не са подложени на обременяващ юридически или икономически натиск".

За 42% от хората по света медиите са "частично свободни", а 45% живеят в страни, в които свобода на медиите няма.

В доклада се изтъква, че положението се е влошило в редица страни, сред които Турция, Полша, Бурунди, Боливия, Сърбия и Унгария. Като подчертано лоши примери вече са посочени Китай и Русия, които м.г. предприеха нови мерки за контрол на медиите. В доклада се припомня, че Кремъл дори прави опити да разпространи влиянието си върху пресата отвъд своите граници, по-специално в САЩ, във връзка с президентските избори там.

"Спадът в свободата на печата в световен мащаб изглежда ще продължи, имайки предвид липсата на силен стремеж към това от страна на САЩ, членките на ЕС и други демокрации", предупреждава "Фрийдъм хаус", която е една от най-старите правозащитни организации в САЩ и в света.

Докладът, засягащ общо 199 страни, констатира още, че САЩ "остават сред най-толерантните страни в света в отношението към печата", въпреки че и там се наблюдава "умерен спад". 13 от първите 14 страни в класацията на "Фрийдъм хаус" са европейски – най-свободен е печатът в Норвегия, а в края на списъка с равни показатели се нареждат Северна Корея и Туркменистан.

Статусът на печата в България остава "частично свободен", като резултатът на страната ни се влошава с два пункта спрямо миналогодишния – 42 точки от 100 възможни. По възприетата скала 0 отбелязва идеалното положение, а 100 – най-лошото. Подробният доклад за състоянието на печата в България все още не е готов, уточняват от американската организация.

Докладът на "Фрийдъм хаус" се доближава до този на "Репортери без граници", според който "свободата на печата е застрашена повече от всякога". В другата класация, обявена в сряда, България зае 109-о място сред 180 страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят