И ГЕРБ, и БСП ще агитират за ядрената енергетика в първия референдум

ЦИК взе едно и също решение два пъти – веднъж официално, веднъж – не

И ГЕРБ, и БСП ще агитират за ядрената енергетика в първия референдум

И ГЕРБ, и БСП ще агитират за ядрената енергетика като защитници на основната теза в първия референдум в историята на демократична България. Това стана ясно от твърдения на членове на ЦИК в четвъртък, преди още тази тема да е обсъждана в комисията.

Въпреки че инициативата за национално допитване бе на БСП и партията събра необходимите по закон подписи – над 500 000, от ГЕРБ внесоха контрапредложение, ползвайки възможността, предоставена от нормативния акт – референдум да се инициира и от 1/5 от парламентаристите. Впоследствие правната и икономическата комисия в парламента уеднаквиха въпросите на ГЕРБ и БСП и така на практика се оказва, че Народното събрание е приело и двете инициативи. По тази причина вероятно тълкуването на Централната избирателна комисия ще бъде в посока, изгодна на управляващите.

"След като има две инициативи, и един въпрос, заради уеднаквяването им имаме два субекта, и двата субекта ще трябва да имат право да изложат своите аргументи в подкрепа на ядрената енергетика", разясниха неофициално от ЦИК. Официална позиция на комисията все още няма, тъй като специалистите по изборно законодателство, не са стигнали до момента, в който трябва да уточняват условно наречената предизборна кампания.

Друг момент е, че информационният лист с тезата за допитването, в който защитниците на ядрената енергетика трябва да дадат своите кратки аргументи, ще се изготвя от Министерския съвет. "Нямаме участие в тази част от подготовката", обясниха на брифинг в четвъртък говорителите на комисията Бисер Троянов и Ралица Негенцова.

Междувременно от ЦИК официално съобщиха, че скандалното т. нар. протоколно решение за назначаване на нови Районни избирателни комисии, което поради "неформалността си" не можеше да бъде обжалвано пред ВАС, е гласувано отново като редовно решение на комисията.

В началото на ноември ЦИК реши да уреди един от най-спорните политически въпроси за първото допитване – за състава на Районните избирателни комисии с т. нар. "протоколно решение", което е без номерация и се води неофициално. По този начин юристите попречиха на заинтересованите формации да обжалват пред ВАС. Седмици по-късно, очевидно под натиск, комисията прегласува волята си и придаде официален статут на идеята да се назначат нови РИК-ове, а не да се ползват старите, доминирани от БСП, ДПС и НДСВ.

От комисията така и не успяха да обяснят как са стигнали до извода, че трябва да се назначи нов състав на РИК. По думите на Бисер Троянов в закона за референдумите има много неясноти, които създават условия за подобно неразбиране.

Не стана ясно и кое налага вземането на едно и също решение два пъти, в две различни заседания.

БСП: ЦИК дописва закона в полза на ГЕРБ

Очаквано решенията на ЦИК водят и до традиционните политически скандали. В четвъртък в Народното събрание БСП обвини ЦИК, че дописва Закона за референдумите и така реално законодателства в полза на управляващите. От ГЕРБ отговориха, че законът е приет от предишния парламент с мнозинството на тройната коалиция и е изпълнен с несъвършенства и непълноти, което налага да се допълва с постановките на Изборния кодекс.

Михаил Миков от БСП коментира, че ЦИК продължава системно да приема протоколни решения, които не подлежат на съдебен контрол, а това е в разрез с препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Така с протоколно решение ЦИК постанови да бъдат назначени нови районни избирателни комисии (РИК), които да организират първото национално допитване за ядрената енергетика на 27 януари догодина. Миков тълкува нормативния акт, че районните комисии, които трябва да организират допитването трябва да са тези, организирали вота през 2009 година, доминирани от Тройната коалиция.

ЦИК обаче прие, че ще бъдат назначени нови комисии, които ще преповтарят разпределението на силите в сегашния парламент. Левицата вече атакува във Върховния административен съд това решение, но нито Миков, нито колежката му Мая Манолова успяха да обяснят какво се случва с жалбата им.

Депутатът от БСП съобщи, че левицата ще атакува пред ВАС и друго подобно протоколно решение на ЦИК, прието вчера. По думите му ЦИК е постановила да се избират и нови секционни комисии.

Часове по-късно Ралица Негенцова и Бисер Троянов потвърдиха информацията за решението на комисията, че Районните комисии ще избират секционните. Това трябва да се направи във всяка община до 20 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от България