И ГЕРБ като Гешев: Посланието на САЩ, че никой не е над закона, е за Радев

Правителството няма да подава оставка, обявиха министри

Сн. БГНЕС, архив

Правителството няма да подава оставка, обявиха вицепремиерът Красимир Каракачанов и финансовият министър Владислав Горанов във вторник, на шестия ден от масовите гражданските протести с искане за оставка на кабинета и главния прокурор Иван Гешев.

Преди ден посолството на САЩ излезе с ясна позиция в подкрепа на протестите, в която освен това се казва:

"Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона."

Вицепремиерът Каракачанов определи посланието на американското посолство като "достатъчно балансирано". 

"Фактът, че различни части на обществото го четат по различен начин показва, че посланието е ясно. И едните имат право да протестират и трябва да бъде уважено това право, но трябва да се спазва и закона и да има върховенството на закона", каза Каракачанов. 

По думите му към днешна дата правителството няма намерение да подава оставка. 

Попитан как ще коментира побоя на хора по време на протестите, Каракачанов отговори: "По същия начин начин, по който ще коментирам и нападенията срещу полицаи". 

"Счупеният нос, счупените два пръста, атаките срещу полицаи. По същия начин. Не смятам, че някой има повече права от друг", добави той.

Според него полицаите не са "боксова круша" без права, а и не е нормално някой да се опитва да ескалира граждански протест и да го накървява.

Охраната на протестите е добре организирана, но нещата зависят и от двете страни, каза още силовият вицепремиер.

"Ако протестите са като в последните три дни - без ексцесии срещу полицията, и тя не реагира. Няма държава в света, в която ще нападнеш полицай и той ще си предаде униформата и значката. Така че, нека да бъде толерантни към хората, пак казвам - ако политиците са виновни, вина за това не носят полицаите", каза той. 

Въпросът за оставка не е на дневен ред и ГЕРБ няма да подава оставка, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Подготвяният от БСП вот на недоверие отново няма да е успешен, смята той.

"Партньорите, подкрепящи правителството, са консолидирани по това, че има още много какво да свършим и ще отхвърлим този вот на недоверие, когато бъде внесен, тъй като още не сме запознати с мотивите, но левицата в момента, според мен, не е в кондиция да има претенции за управлението на държавата", каза министърът, цитиран от БНР.

В същото време тактиката на ГЕРБ и главния прокурор е една и съща – интерпретират думите в позицията на САЩ, че "никой не е над закона" се отнасят за президента Румен Радев.

"Винаги съм заявявала, че протестите са право на всеки и ценност на демокрацията. Съдебната система е независима, а конституционна реформа, която проведохме, определя надпартиен избор на професионалисти. Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет. Никой не е над закона! Нито в президентството, нито в която е и да е друга институция или власт. Всеки носи отговорност за думите си, действията и решенията си. САЩ каза: "Никой не е над закона, дори Радев!", написа депутатът от партията Десислава Атанасова във Фейсбук.

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов също написа публикация, в която говори единствено за президента. "Точно така, никой не е над закона! Дори съветниците на президента, които са правили "разни неща" със секретни документи или различни sms-и. Дори и Радев, който си позволи да разделя народа ни и да откаже да съдейства на разследващите", посочи той.

"Днес прокуратурата е подложена на безпрецедентен политически натиск. Продължението на тези атаки предстои. Следващата стъпка е да бъде унищожена прокуратурата", каза Сийка Милева на пресконференция в Съдебната палата.

"Българските граждани трябва да са наясно, че кампанията срещу прокуратурата се финансира с откраднати милиарди. Подкрепяме правото на всички да изразят мнението си с мирни средства. Наясно сме, че прокуратурата като част от съдебната власт е длъжник на обществото в осигуряване на справедливост. Постигането на тази справедливост е сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешев", декларира Сийка Милева.

По думите ѝ има и доказателства как се използват справедливите искания на гражданите от обвиняеми, които използвали протестите, за да пречат на прокуратурата.

Преди Гешев и Милева каза, че според нея от доказателствата, които спецпрокуратурата изнесе, ще се види как представители на организираната престъпност, действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост. По думите ѝ има доказателства как използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите, обвиняеми, които се чувстват недосегаеми, искат да попречат на прокуратурата. "Последните седмици сме свидетели как всички тези, които българската прокуратура иска да изправи пред правосъдието, полагат усилия не само да попречат на това, но и да унищожат независимостта на разследващите органи в опит да запазят заграбеното от народа", посочи Милева.

Поименно от прокурорката бяха споменати укриващият се в Дубай обвинеям бизнесмен Васил Божков, както и бившият банкер Цветан Василев, който е задочно подсъдим за източването на КТБ, тъй като е в Сърбия.

Гражданите трябва да са наясно, че тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони и милиарди левове, каза още Милева.

И добави, че прокуратурата подкрепя правото на всички да изразят с мирни средства своите възгледи за по-добър живот. "Правото на граждански протести е сред основните принципи на съвременните демокрации. Наясно сме, че прокуратурата е длъжник на обществото в осигуряване на чувство за справедливост, което се оказва трудно постижимо през последните 30 години. Постигането на тази справедливост е сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешев", каза говорителката.

И допълни, че обществеността има право да знае как Васил Божков и Цветан Василев си партнират с "честни" политици и "свободни" журналисти, допълни Милева.

НЕДОУМЕНИЕ

"Разбира се, че си спомням тези разговори, откривате ли в тях нещо укоримо". Така журналистът Огнян Стефанов коментира разпространените от прокуратурата записи.

"Васил Божков не го познавам, контактувам с него единствено от професионален медиен интерес. Той може да е обвиняем, но това не е присъда. Всяка медия и журналист има желанието да се свърже и да чуе мнението му. Не откривам нищо укоримо в това, напротив", обясни Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България