Партията определи като грешка подкрепата си за варненския кмет

И ГЕРБ поиска оставката на Кирил Йорданов

Решението му ще бъде обявено на извънредна общинска сесия

Цяла Варна протестира то дни срещу кмета си, сн. БГНЕС

След като дни наред варненци искат оставката на кмета си Кирил Йорданов, в неделя за това го призова и издигналата го за четвърти мандат партия ГЕРБ. На извънредна пресконференция в офиса на ГЕРБ във Варна партията на правителството в оставка официално се разграничи от Кирил Йорданов, поиска от него да се оттегли и признаха, че са сгрешили като са го подкрепили в местните избори.

Ако Кирил Йорданов не вземе правилното решение, Варна вече няма да е неговата партия, каза варненският депутат от ГЕРБ Димитър Атанасови призова кмета достойнството му да вземе връх.

Областният координатор на партията във Варна Иван Портних уточни, че кметът е информиран за решението на партията, но дали ще подаде оставка е негово лично решение.

"Когато обществото изпитва липса на доверие към човек или институция, е редно гласът му да бъде чут. Очевидно напрежение има, под въпрос е поставена и местната власт и ние сме солидарни с това, което хората желаят”, заяви Портних.

"Никой от нас не се е хванал с две ръце, било то за власт или влияние”, допълни той и каза, че ако хората във Варна искат разпускане на общинския съвет и има липса на доверие, „ние няма да направим нищо различно от това, което обществото иска”.

Лидерът на ГЕРБ-Варна обясни, че желанието на партията било градът да се развива по най-добрия начин.

Друг варненски депутат - Красимир Петров - призна, че преди две години партията е направила грешка, издигайки Йорданов за кмет, тъй като не е имала подготвен достоен кандидат. "Кирил Йорданов беше най-малкото зло. Доказателство, че грешката е осъзната, е смяната на областния председател на ГЕРБ Павел Димитров.”

"Една от грешките на местното самоуправление е, че бавно се случват нещата. Варна има възможност да печели евросредства не по-малко от всеки друг град. Не е истина, че на централно ниво не се обръща внимание на града. Просто администрацията трябва да работи повече за усвояване на европари”, каза на свой ред депутатът Емил Радев.

Самият Кирил Йорданов присъства на официалните чествания на Трети Март и след церемонията каза, че ще се запознае с мотивите на решението на ГЕРБ, преди да обяви своето решение. Варненският кмет обясни пред журналисти, че ще поиска да се свика извънредна сесия на Общинския съвет, на която ще каже какво е решил. Той не пожела да отговаря от името на съветниците на ГЕРБ за това дали те ще подадат оставки.

"Не им е лесно, няма политическа сила, на която да ѝ е леко в такава ситуация", коментира кметът по повод решението на ГЕРБ.

Денят на Освобождението във Варна е съпътстван от хиляди протестиращи, събрани на площада пред общината.  Хората развяват българското знаме, по-рядко са издигнати лозунги срещу монополите или властта. Сред протестиращите има хора на всякаква възраст. Очаква се хората да продължат демонстрацията се пред  сградата на електроразпределителното дружество "Енерго-Про”. 

Споделяне

Още по темата

Още от България