И ГЕРБ поиска спешни промени в Изборния кодекс

Партията е за неограничен брой секции в държава и зачитане на гласа „Не подкрепям никого“ при определяне на резултата

И ГЕРБ поиска спешни промени в Изборния кодекс

ГЕРБ вече иска спешни промени в Изборния кодекс, с които да се решат проблемите с ограничаването на възможностите за гласуване в чужбина и с квадратчета в бюлетината „Не подкрепям никого“

Решението на партията бе оповестено на извънредна пресконференция в Търговище в неделя, дадена от председателя на Парламентарната група на партия ГЕРБ Цветан Цветанов и от члена на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и кандидат за президент Цецка Цачева.

Целта е да се спрат спекулациите от страна на опоненти и нагнетяването на изборната обстановка, заяви Цветанов, цитиран от БТА.

Решението на Изпълнителната комисия представи Цецка Цачева.

Искането на ГЕРБ е по отношение на изборните секции в чужбина да отпадне правилото в чужда държава да се разкриват не повече от 35 секции. Разкриването им трябва да зависи от активността на сънародниците ни в съответната държава, секциите трябва да бъдат неограничени. Освен това от ГЕРБ ще предложат гласуване в чужбина в повече от една урна в една секция, за да могат гражданите да упражнят безпроблемно правото си на глас.

"Най-важното е да бъдат гарантирани правата на всички български граждани, включително и на тези зад граница, да могат да упражнят правото си на глас. Това е моралното, справедливото решение. Винаги съм казвала, че дори да има 2-3 българи в чужбина, които искат да гласуват, те трябва да могат да го направят. Най-важно е правото на всеки да гласува на тези избори, ще се провежда и референдум", заяви Цачева.

Иска се още при отчитането на отрицателния вот "Не подкрепям никого" да се потвърдят досегашните правила и вотът да се отчита като действителен не само при определяне на избирателната активност, но и на резултатите от изборите, какъвто законопроект вече е внесен от депутати от Реформаторския блок.

„Такова беше първоначалното предложение на ГЕРБ (още при разглеждането на промените в Изборния кодекс през пролетта - бел. ред.), което отпадна по предложение на депутата от РБ Димитър Делчев. Предлагаме да се върне първоначалното ни предложение“, посочи тя.

В Търговище бе обявено, че кандидатпрезидентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев ще прекратят временно графика на предизборната кампания и ще се върнат в пленарна зала във вторник, за да подкрепят решението. Цачева заяви, че ще гласува като редови депутат, а не като член на ръководството на Народното събрание.

ГЕРБ трябва да направят така, че парламентът да работи и хората да не говорят, че е във ваканция, разпореди премиерът Бойко Борисов след среща с парламентарната си група в петък. Малко след 12 часа министър-председателят пристигна в неработещото НС след поредния скандал между ГЕРБ, от една страна, и БСП и ДПС, от друга, заради едномесечната ваканция на депутатите, инициирана от националистите и гласувана от ГЕРБ по-рано през седмицата.

Борисов каза, че е заръчал на групата на ГЕРБ парламентът да работи и да се разгледа всичко, поискано от опозицията.

След призива на премиера във вторник и сряда депутатите ще заседават извънредно.

В Търговище Цецка Цачева посочи, че според нея държавните институции трябва да продължат своята работа и естествения си ритъм и по време на предизборна кампания. „Важно е парламентът да работи, но за това отговорност трябва да носят всички партии. Микрофоните да не се използват за внушения и нападки. Всички кандидати трябва да бъдат поставени в равни условия“, каза Цачева.

Цветанов обясни, че чрез взетото решение от страна на ИК на ГЕРБ се надява да се прекратят спекулациите. „Реформаторският блок спекулира, че те са били инициатори на всички тези законодателни инициативи. Винаги сме се водили от това, което сме постигали като консенсус РБ и ПФ, за да приемем дадено законодателство. Но РБ мина абсолютно всякаква граница. Ще изпълним решението на ИК на ГЕРБ в интерес на гражданите и за да могат българите в чужбина да упражнят правото си на глас“, заяви той.

По повод предложението за предсрочни парламентарни избори, направено от БЗНС по-рано в неделя, заместник-председателят на ГЕРБ каза: "Темата може да бъде обсъждана във формат мнозинство в Народното събрание и между лидерите на партиите в коалицията в Министерски съвет. Не смятам, че трябва чрез такива декларации да подвеждаме българските избиратели за смелостта на тези, които го говорят", заяви той и напомни на лидера на БЗНС Николай Ненчев да не забравя, че на изборите е имал 7700 гласа, а днес е министър на отбраната.

По думите му на Цветанов ГЕРБ е национално отговорна партия и за нея на първо място са националните интереси, партийните са на по-заден план.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?