И ГЕРБ се обяви срещу еврочленството на неподготвена Турция

И ГЕРБ се обяви срещу еврочленството на неподготвена Турция

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви в петък за приемането на Турция в ЕС само след като страната е изпълнила всички критерии за членство. Това стана по време на официалното откриване на офиса на партията в административната сграда на НДК.

“Ако Турция покрие критериите, които са зададени от ЕС, дали това ще през 20-та, 30-та или 50-та година, нека ги приемат. Аз съм за приемането на страни в ЕС, които са приели критериите на ЕС”, обяви в отговор на въпрос на Mediapool Борисов.

Това е втората българска политическа формация след ДСБ, която заявява твърда позиция относно европейското членство на Турция. От месеци насам партията на Иван Костов настоява българското правителство да не дава подкрепа за присъединяването на Турция, ако не са изпълнени всички критерии.

 “С радост

Борисов, който преди ден се завърна от Брюксел, където проведе срещи с лидери на Европейската народна партия (ЕНП), изрази готовност да сътрудничи с всички опоненти на управляващата коалиция у нас, но допълни, че засега такъв опонент е само неговата партия.

Той каза, че е получил уверение от ЕНП излъчените с листата на ГЕРБ евродепутати да бъдат приети с “радост” в групата на европейската десница в Европарламента.

Партията на Борисов обаче още не е подала документи за членство в ЕНП.

“Заявих на Жозеф Дол (б.р. председателят на групата на ЕНП в ЕП), че ние ще подадем документи за членство в ЕНП едва когато станем необходими с работата си. ЕНП не ни трябва, за да я размахваме като знаме. ЕНП признава тези, които народът ги е признал. Нашите амбиции са в страната”, обясни Борисов.

Той допълни, че ГЕРБ няма амбиции да заема мястото на СДС в европейската десница и няма да влиза в спор с друга българска партия за нейното място в ЕНП.

“Ние досега не сме казали нито една лоша дума за нито една дясноцентристка партия. Това бе една от причините да ни приемат добре в Брюксел”, каза столичният кмет. В момента партията на Петър Стоянов е пред изключване от ЕНП, след като стана учредител на новата формация Движение за европейски реформи, основана от британските и чешките консерватори.

Борисов коментира, че лично е отказал на поканата да се присъедини към консерваторите. При учредяването в Брюксел на 6 март пък Петър Стоянов се похвали, че той като лидер и СДС като партия са единствените от дясното политическо пространство у нас, получили покана да учредят новата формация.

Прозрачни пари, трима свещеници

При откриването на първия партиен офис Борисов каза, че когато активистите на ГЕРБ от провинцията идват в София, вече няма да се срещат с координатори по “градинките”. По думите му всичко направено в неговата партия досега, е с чисти пари и “внимателно подбрани хора”.

“Много внимаваме за вливането на стари лица, които са направили в политика неща, от които бихме се срамували и ние. За това прецизираме своите партньори, защото той може да доведе до отлив на доверие”, каза Борисов.

Според него първият офис на ГЕРБ се открива 4 месеца след учредяването на партията заради желанието му всяка стотинка, която влиза в ГЕРБ, да е прозрачна и да се знае кой я е дал.

Организаторите на събитието бяха наблегнали и на православно-ритуалната част. Около елегантно подредена маса с коктейлни хапки и вина трима свещеници търпеливо изчакваха идването на официалните лица от ГЕРБ, за да дадат благословия.

След пристигането на Борисов и Цветан Цветанов за около 15 минути те осветиха “богоугодното” начинание на “Бойко, Цветан, Душана, Димитър и всички членове и симпатизанти на ГЕРБ”.  Отците отбелязаха и тънката символика, че дата за офиса и неслучайно подбрана заради предстоящия в неделя християнския празник Благовещение.

След “Многая лета” започна и събирането на 15-те хиляди подписа за регистрацията на ГЕРБ за изборите за Европарламент. Първи се подписа Бойко Борисов, а след него и дошлата малко по-късно Анастасия Мозер.  

Споделяне

Още от България