И "Гергьовден" се присламчи към съдружието между ГЕРБ и СДС

Премиерът посрещна Любен Дилов-син в централата на партията

Снимка: БГНЕС

Движение "Гергьовден" е поредната малка формация, която се присламчва към съдружието между ГЕРБ и СДС за предстоящите евроизбори.

В събота премиерът Бойко Борисов присъства на подписването на политическо споразумение между СДС и "Движение Гергьовден", което се проведе в централата на ГЕРБ в София.

Освен със СДС, в последните седмици ГЕРБ подписа споразумения за партньорство на евроизборите и с няколко други малки формации като партия "Никола Петков" и "Обединени земеделци". Бе обявено, че предстоят договорки също със "Съюзът на репресираните" и "Български демократичен форум".

"Всеки един човек в ГЕРБ ясно осъзнава, че единството прави силата. Ако десните партии не се бяха обединили за европейските избори, рискувахме много гласове да се разпилеят, да отидат в нищото, дори и при БСП. Не сме единствените десни и е напълно нормално да обединим сили с други формации с оглед на общата ни цел - ЕНП да има най-сериозно представителство в следващия ЕП", посочи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след подписването.

Той бе категоричен, че БСП и "Да, България" работят заедно. "Някога някой да е чул БСП или "Да, България" да кажат лоша дума един за друг. Ако се направи анализ на потеклото на "Да, България", ще се даде отговор на въпроса на какво се дължи тази близост с БСП", коментира Борисов, който е председател на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и партиите, подкрепили евролистата.

"Да подкрепим единствената дясна листа е естествен избор за нас. Тъмночервени облаци са надвиснали над страната и затова е изключително важно да спрем БСП да не влезе във властта", заяви на свой ред председателят на Движение "Гергьовден" Драгомир Стефанов.

По думите на председателя на СДС Румен Христов, когато наближат избори, е нормално партии със сходни виждания да потърсят обединение. Той отново изтъкна важността на това БСП/БКП да не бъдат допускани във властта и изрази увереност, че ГЕРБ и СДС ще излъчат най-много евродепутати.

"ЕНП е силата на ЕП. Всяка дясна формация в България трябва да осъзнае значимостта на това колко мандата ще получи ЕНП в следващия ЕП, а, доколкото знам, "Да, България" ще изпратят своя представил другаде, ако той влезе. Без подкрепата и доверието на ЕС сме заникъде. Преди няколко години бяхме в такава ситуация, спряха ни еврофондовете", каза почетният председател на „Движение Гергьовден“ Любен Дилов – син.

Споделяне

Още от България