И Германия обвини Русия, че блокира разследването на химическата атака в Дума

И Германия обвини Русия, че блокира разследването на химическата атака в Дума

Германия разкритикува Русия, че бави разследване на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума. "Изглежда странно, че Русия говори за гаранции за сигурност, а след това изпратеният от ООН челен екип е подложен на нападение и не получава достъп, в същото време група руски журналисти имат възможност да посетят мястото на атаката", заяви в петък официален представител на германското външно министерство, цитиран от Ройтрес. По думите му това предизвиква някои въпроси.

Експертите на Организацията за защита от химическо оръжие пристигнаха в Дамаск още на 14 април, но Русия и силите на сирийския режим, които контролират района на Източна Гута, където е разположена Дума, няколко дни не ги допускаха там. Инспекторите от ОЗХО възнамеряваха да отидат там на 18 април, но началото на разследването бе отложено, тъй като изпратената преди тях мисия на ООН по обезпечаване на безопасността им попадна под обстрел.

Русия и Сирия се опитват да попречат на разследването на предполагаемата химическа атака в Дума, обяви по този повод САЩ.

"Ние сме съвсем наясно, че това забавяне е наложено на делегацията от режима, но също сме съвсем наясно как са действали в миналото и не са допускали никого до местата, където е използвано химическо оръжие", каза американският министър на отбраната Джим Матис.

"С други думи, паузата след подобно нападение се използва, за да се прочистят доказателствата, преди разследващият екип да получи достъп", добави той.

Режимът на сирийския президент Башар Асад и съюзникът му Русия от самото начало твърдят, че в Дума не е имало нападение с химически оръжия.

От Държавния департамент на САЩ обаче заявиха, че разполагат с достоверна информация за това, че руските власти съвместно със сирийските сили преднамерено възпрепятстват пристигането в ДУМА на инспектори от ОЗХО, опитвайки се да разчистят територията и прикрият доказателствата за употреба на химически оръжия.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?