И Германия се ориентира към по-твърд подход в интеграцията на имигрантите

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви пред членове на Християндемократическия съюз, че имигрантите трябва да положат повече усилия, за да се интегрират в германското общество, включително да научат езика и да спазват всички закони, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че думите на Меркел, чийто рейтинг спада, откакто бе преизбрана преди година, изглежда са адресирани към дясното крило на Християндемократическия съюз (ХДС), което се оплака, че тя тласка партията към политическия център. Канцлерът направи изявлението след седмици на разгорещени дебати за книгата на бившия водещ банкер Тило Сарацин, в която той обвинява турските и арабските имигранти, че "понижават коефициента на интелигентност на Германия и живеят на гърба на държавата".

Първоначално Меркел и по-голямата част от политиците упрекнаха Сарацин, но неговата гледна точка дръпна чувствителна струна сред обществеността и много от членовете на дясното крило на ХДС, припомня Ройтерс.

"Всеки, който иска да живее в нашата страна, трябва да спазва нашите закони, да научи нашия език и да приеме правилата на нашето общество и всеки член на нашата конституция", каза Меркел на заседание на ХДС в Майнц. "Това означава равни права за жените и всичко друго", допълни Меркел, чиято десноцентристка коалиция изостана с около 15 пункта от опозицията по рейтинг.

В разгара на дебатите за Сарацин допитвания до общественото мнение показаха, че значителен брой германци биха подкрепили нова партия с по-твърда линия към имиграцията - предупреждение за Меркел, че тя трябва стане по-привлекателна за консерваторите, които са разочаровани от залитането ѝ на ляво, припомня Ройтерс.

В Германия живеят около 4 милиона мюсюлмани. Повечето от тях са от турски произход, а към 280 000 - от арабски. Някои са интегрирани добре с германското население, но други живеят в общности, в които мюсюлманските традиции преобладават и се говори много малко немски език, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?