И главният прокурор поиска отваряне на досиетата

И главният прокурор поиска отваряне на досиетата

Главният прокурор Борис Велчев се обяви в понеделник за отваряне на всички досиета на сътрудниците на бившата Държавна сигурност. Това стана след срещата му с премира Сергей Станишев.

"Омръзна ми тези 15 години в страната да се обясняват с някаква зависимост от бившата Държавна сигурност. Крайно време е да научим така ли е било, или не”, каза Велчев и добави, че проблемът трябва да се реши политически.

В същото време той отказа да назове името на висшия прокурор, срещу когото са събрани 16 папки доказателства, уличаващи го в корупция. По думите му в папките има класифицирана информация, което не му позволява да обяви публично името на корумпирания магистрат.

“Има още две граници, които прокуратурата няма да прекрачи - това са следствената тайна и изнасянето на непотвърдена информация”, каза главният прокурор и добави, че след като бъде анализирана цялата информация от провеждащата се в момента проверка в прокуратурaта, ще бъдат обявени и резултатите от нея.

В началото на март със заповед на Велчев бе разпоредена пълна проверка за дейността на прокуратурата през последните 5 години. В началото на май той обяви, че проверката е приключила, но съобщи, че някои от резултатите трябва да бъдат проверени повторно.

Борис Велчев е информирал премиера за последните действия на прокуратурата срещу организираната престъпност като по време на разговора са били споменати и “някои конкретни случаи”.

В същото време той заяви, че все още не може да даде оценка за разпоредбите на новия Наказателно-процесуален кодекс, защото законът е в сила едва от три седмици.

“Ако прокуратурата констатира, че има проблем в противодействието на организираната престъпност заради новия НПК, ще реагираме възможно най-бързо, каза Велчев.

Той обаче прогнозира получаването на задръствания в системата заради посочените в НПК нови срокове. Дали това ще стане, е въпрос на практика, коментира още главният прокурор.

По повод на идеята за създаване на служба за борба с корупцията, Борис Велчев заяви, че “това е елемент от новия инструментариум, който много качествено може да се бори с корупцията”. Според него тази служба не бива да се създава на политически принцип.

Структурирането на отделна служба за борба с корупция е една от идеите на Велчев, която той сподели веднага след избирането си за главен прокурор. По информация на Mediapool службата трябва да е еднакво отдалечена от Националната следствена служба (НСлС), Върховната касационна прокуратура (ВКП) и МВР, като бъде създадена със специална юрисдикция.

В нея трябва да бъдат назначени голяма част от следователите, които работят върху заварените от новия НПК залежали дела, както и прокурори от ВКП.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?