И главният редактор на "Труд" получава "Стара планина"

Правителството предложи на президента Георги Първанов да награди главния редактор на в."Труд" Тошо Тошев с орден "Стара планина" първа степен за изключителните му заслуги в областта на журналистиката и медийния бизнес по случай неговия 60-годишен юбилей, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.

Предложението е внесено от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лидия Шулева.

Тошо Тошев е вторият член от Съюза на издателите, който ще получи най-високото държавно отличие. Преди половин година орден "Стара планина" първа степен получи оръжейният търговец и издател на червения партиен орган "Дума" Петър Маджуков.

Тошо Тошев се ползва с благосклонността не само на настоящите правителство и президент, но и на предходните. Бившият премиер Иван Костов и служебният премиер Стефан Софиянски бяха въвели практиката на редовни обеди с главния редактор на в. "Труд".

През тази година Тошо Тошев напусна бизнес - клуб "Възраждане", чийто учредител беше, но запази отличните си лични си отношения с неговия настоящ председател - хазартния бос Васил Божков. Именно главният редактор на "Труд" обяви от страниците на вестника си, че е посредничил за "сдобряването" на Васил Божков с главния секретар на МВР Бойко Борисов. Това стана, след като ген. Борисов се закани МВР да проверява Васил Божков покрай нашумелите през лятото престрелки в центъра на София и заловената група за "мокри поръчки" на бивши барети, част от които са били свързани с Божков. След "сдобряването" стана ясно, че няма основания Божков да бъде проверяван по случая.

Според източници от в. "Труд" това съвсем не е единственият случай, когато г-н Тошев е проявил посредническите си качества и сериозни публични връзки. По време на предишното правителство той е сдобрил Васил Божков и с тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев, но предпочел да не огласява случая.

Още от България

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?