И главният редактор на "Стандарт“ номинирана за зам.-министър на туризма

Славка Бозукова, сн.БГНЕС

Асоциации и фирми от туристическият бранш номинираха шестима за зам.-министър на икономиката и енергетиката, който ще отговаря за туризма, съобщи правителствената информационна служба. След среща с бранша премиерът Пламен Орешарски обеща новият зам.-министър да бъде техен човек.

Номинираните от бранша са Бранимир Ботев, Елена Иванова, Валери Стоянов, Анелия Крушкова, Славка Бозукова и Алекс Орешков, е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

Прави впечатление, че една и съща организация е дала подкрепата си за няколко кандидата. Например Съюзът на Българската туристическа индустрия е подкрепил четирима от общо шестимата кандидати.

Най-голяма подкрепа от 30 организации и фирми събира Бранимир Ботев. Той е председател на надзорния съвет на Винарска изба "Долината на розите“. Ботев е председател и на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. Член е още на управителния съвет на Националния борд по туризъм и на управителния съвет на "Деловая Россия“- Европа. Бранимир Ботев е и в консултативния бизнес и научен съвет при министъра на земеделието и храните.

Най-малко номинации, само две, има главният редактор и изпълнителен директор на в. "Стандарт“ Славка Бозукова. Тя е предложена от Български съюз по балнеология и спа туризъм и Съюз на българската туристическа индустрия, като двете организации подкрепят и други кандидати.

Председателят на съюза на собствениците в "Слънчев бряг“ и собственик на хотелите "Амфора“ и "Империал“ в морския курорт Елена Иванова е номинирана от 13 организации.

Зам.-изпълнителният директор на скандалната агенция "Военни клубове и военно почивно дело“ в Министерството на отбраната Валери Стоянов е предложен от 12 организации от туристическия бранш. Стоянов е бил прокурист и член на съвета на директорите на "Хемисхотелс“ и на "Слънчев бряг“ АД. Той е бил изпълнителен директор на "Пампорово“ АД и управител на "Интерхотел Гранд хотел София“.

Бившият председател на Агенцията по туризма, по времето на тройната коалиция, Анелия Крушкова е номинирана от три организации. Крушкова беше и зам.-министър на транспорта по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски, била е и съветник на министъра на държавната администрация. Крушкова е работила още като управител на болница "Токуда“ и на спедиторски компании.

Подкрепа от три организации получава и докторът по география на туризма в БАН Алекс Орешков. Той е управител на хотел "Лъки Банско“. Управлявал е и хотелите "Принцес“, "Берлин Парк“, "Скай Уей“. Бил е директор "Човешки ресурси“ на столичния хотел "Шератон“ и началник управление "Национална туристическа политика“ в Министерството на търговията и туризма по времето на правителството на ОДС.

Споделяне

Още от Бизнес