И ГлоБул поиска лиценз за фиксирана телефония

20-годишен лиценз за осъществяване на далекосъобщения чрез фискирана гласова телефония поиска ГлоБул от Комисията за регулиране на съобщенията в сряда, съобщиха от втория GSM-оператор.

Това става седмица след като регулаторният орган даде такъв документ със същият срок на действие на конкурента Мобилтел, който стана втория оператор на телемуникационния пазар у нас след БТК, който може да предлага едновременно мобилни и фиксирани телефонни услуги за пренос на глас и данни. И двата оператора обаче още не са пуснали на пазара комбинирания продукт.

Притежанието на мобилна и фиксирана лицензия ще позволи на ГлоБул да предлага на клиентите си пълния обем от съвременни и високотехнологични телекомуникационни услуги - мобилна и фиксирана телефония, пренос на данни и мултимедия. Това ще допринесе за засилването на конкуренцията в изоставащия в това отношение пазар, където монополът на БТК поддържа високи цени, които се очаква и да растат, коментираха от ГлоБул. От там допълниха, че желанието на компанията за изграждане на фиксирана далекосъобщителна мрежа потвърждава намерението ѝ да бъде иновационен лидер на телекомуникационния пазар.

Ако първите два GSM-оператори действително смятат да инвестират в развитието на фиксираната телефония, то на пазара ще стане горещо и това неминуемо ще доведе до намаление на цените на предлаганите услуги, коментира за Мediapool Красен Станчев, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Още повече, ако в преноса на данни, глас и видео се включи държавната система НАМДА, която се изгражда за нуждите на публичната администрация, вече работи частично и преди време министър Димитър Калчев допусна, че тя може да се превърне в конкурент на частните телекоми, допълни той.

Възможно е обаче собствениците на ГлоБул да са поискали лиценза, само за да го включат във фирмения си профил и така да вдигнат цената си при евентуална продажба, допусна Станчев. Основание за тази хипотеза му дават недостатъчните за изграждането на фиксирана мрежа инвестиции за 2005 г., които дружеството е обявило пред Комосията за регулиране на съобщенията.

През миналата година западни медии писаха за преговори между гръцката компания ОТЕ, която е собственик на втория GSM-оператор у нас, и канадска фирма за изкупуване на част от дружествата на ОТЕ, сред които се спрягаше и "Космо България Мобайл".

Вероятно е също така и ГлоБул да има сериозни намерения да изгражда фиксирана мрежа, макар и не в близко бъдеще, но да се възползва от момента да получи лиценза при сегашните такси, преди парламентарните избори и новото правителство, което може да предприеме промяна в тарифите, коментира шефът на Института за пазарна икономика.

Реално прогнози за бъдещата пазарна обстановка при телекомуникационните услуги ще стане ясна след обявяването на конкретните параметри на инвестиционните програми на операторите, каза Станчев.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?