Македонските вестници за втвърдения тон на София

"И Гоце Делчев става пречка за ЕС"

Паметник на цар Самуил в Скопие, сн. БГНЕС

"И Гоце Делчев става пречка за ЕС". Така македонският "Утрински весник" коментира отхвърленото от София македонско предложение за съвместно честване на Деня на Европа.

Преди ден президентът Росен Плевнелиев обяви, че не иска да чества европейски дати с Македония, а иска те да са повече и по-конкретни, като даде за пример, че двете страни могат да честват заедно паметта на Гоце Делчев.

"Ще изглаждат ли България и Македония откритите въпроси на масата на преговорите под натиск на ЕС? Ще има ли някакъв меморандум за разбирателство и със София, след като добросъседските отношения с тази страна ни бяха поставени като условие за членството в ЕС, както и проблемът с Гърция? Макар от македонска страна да има мълчание по тези въпроси, българският президент Росен Плевнелиев съобщи, че по искане на еврокомисаря Щефан Фюле двете правителства трябва скоро да сложат на масата тези проблеми, а и идеи за подобряване на отношенията между България и Македония", пише Слободанка Йовановска в "Утрински весник", цитирана от БТА.

"Без трошичка задръжка" Плевнелиев отхвърли предложението на македонския президент Георге Иванов двете страни да честват заедно Деня на Европа като "нещо много далечно от това, което в България си представяме като честване на общи дати".

Плевнелиев посочи, че не трябва да се разглеждат една или две дати, които са европейски и отдавна признати, а "истински, конкретни дати между двете страни" и за да стане ясно какво мисли, се запита на глас - защо да не честваме Гоце Делчев?, пише вестникът.

Това, което е важно, са резултати, реформи и действия в интерес на добросъседството. "Само по делата, а не по писмата ще ви съдим", цитира "Утрински весник" казаното от българския президент.

Вестникът цитира и отговора на президента на Македония Георге Иванов, който вчера се съгласи с казаното от българския му колега за това, че са необходими дела, но премълча за Гоце Делчев.

"Идеологизирането на историята и промяната на фактите са опасен инструмент, управляван от политиците за краткосрочни интереси, и може да доведе до трайни увреждания. Затова най-добре е този въпрос да бъде оставен на историците", написа Иванов в писмо до Плевнелиев "за "празничните амбиции в София", продължава вестникът.

"Утрински весник" цитира и македонския външен министър Никола Попоски, който заяви вчера, че "обвиненията на българското държавно ръководство, неколкократно отправени на македонски адрес, са неоснователни и не отразяват реалността". Според министъра няма нито един конкретен пример в подкрепа на твърденията на официална София, че Македония дискриминира гражданите, които се определят като българи, и дори българските бизнесмени в страната, пишат македонският вестник "Вечер".

"Това, което имаме конкретно, са постоянните ни изявления, климата, който създаваме постоянно за изграждане на добросъседски отношения по същество. Мисля, че определението за добросъседство е искреност в отношенията. Ние сме изключително искрени в изграждането на добросъседски отношения с всички наши съседи. Това е най-големият ни приоритет и смятаме, че в такъв климат трябва да се градят отношенията с оглед на общото бъдеще, което очакваме да имаме в рамките на Европейския съюз", каза Попоски. "Да оставим историците да тълкуват историята", добави той.

"Колкото повече се натоварваме с въпроси, които не са в областта на това, което би трябвало да бъде предмет на двустранните отношения от практичен аспект, мисля, че можем само да обременим таза комуникация", каза Попоски.

И министърът като президента Георге Иванов смята, че идеята за общо честване от София и Скопие на Деня на Европа е европейска идея. "Това ще покаже колко страните са посветени на Европейския съюз като най-успешния мирен проект на стария континент", е цитиран от вестниците да казва македонският министър.

За "Буря от реакции в България след предложенията на Иванов" пише и македонският вестник "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани