И Григор Димитров направи благотворителна фондация

И Григор Димитров направи благотворителна фондация

Най-добрият български тенисист Григор Димитров е основал благотворителна фондация, която носи неговото име. Това съобщава той в интервю за списание Hello Monaco. 

"Винаги съм бил запален по благотворителността. Миналата година, когато се контузих за първи път, с майка ми посетих няколко места в България, за да видя как живеят децата. Гледката в домовете за сираци не беше приятна. Беше трудно да гледам деца, на които им е отнет шанса в живота", разкрива Григор Димитров мотивите си да направи фондацията.

Неговата организация е регистрирана в България. Димитров споделя, че в миналото е помагал на различни фондации, но сега иска да прави това самостоятелно.

"Бях дете и майка ми винаги ме вземаше от училище. Бях много, много малък. Винаги сме спирали на светофара и всеки път, когато спирахме, зад нас стояха едни деца и винаги протягаха ръце през мрежата на оградата. Майка ми се опита да ми обясни: "Сине, те са там, защото нямат семейство". Винаги се чувствах толкова тъжен и плачех, когато минавах покрай това място. И един ден, когато майка ми попита: "Искаш ли да им помогнеш?" и аз отговорих: "Да, искам един ден да им помогна", а тя каза: "Просто стани добър тенисист, след това започни да помагаш на децата". Така че това е в главата ми от дете", споделя още Димитров.

Той е в елита на тениса не само като място в ранглистата с 19-тата си позиция, но и по спечелени пари от наградни фондове.

Според данните на АТП от награден фонд в кариерата си досега най-добрият български тенисист е заработил 19 059 827 долара, като през тази необичайна година е прибавил нови 1 014 862 долара, което му отреди 20-та позиция във финансовата класация на АТП.  В нея влизат само сумите от награден фонд и не се броят приходите от рекламни договори. Григор Димитров е лице на Nike, Wilson, Rolex и други световни компании.

Освен Григор Димитров своя фондация направи и футболиста Димитър Бербатов. Той подпомага  талантливи българчета, като им отпуска стипендии.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?