И Холандия е против България да влезе в Шенген

Юнкер халюцинира, заяви премиерът Рюте

Марк Рюте
Холандия стана поредната държава, която отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че България и Румъния трябва да станат веднага част от Шенген.
 
Холандският премиер Марк Рюте потвърди, че няма промяна в позицията на страната му, която е категорично срещу приемането на двете балкански държави в зоната за свободно движение. 
 
"Юнкер е романтик. Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", коментира Рюте, цитиран от "Ромъния либера".
 
По думите му "има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията" в България и Румъния.
 
Преди ден Германия и Австрия също отклониха призива на Юнкер. 
 
Германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че Берлин не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще.
 
Водещи австрийски политици от различни партии също подкрепиха тази позиция. Освен това те отхвърлиха плана на Юнкер за разширяване на еврозоната.
 
Лидерите на европейските институции периодично призовават за приемането на България и Румъния, които вече са изпълнили техническите условия за членство. 
 
Решението за това обаче е политическо, а част от държавите членки имат резерви към двете балкански страни заради слабите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?