И Холандия подкрепи създаването на Европейски валутен фонд

Германия и Холандия подкрепят създаването на Европейски валутен фонд (ЕВФ), обявиха германският канцлер Ангела Меркел и холандският премиер Ян Петер Балкененде след разговори в Хага. "Ние се нуждаем от по-остри инструменти, за да изискаме спазването на европейския пакт за стабилност и растеж", заяви Меркел.

Въпреки това има единодушие, че създаването на ЕВФ в средносрочен план не предлага решение за кризата в държавните финанси на Гърция, допълни Балкененде. Най-напред трябва да бъдат използвани и възможностите, които може да предложи Международния валутен фонд (МВФ) за преодоляване на кризата.

По време на посещението си в Холандия Ангела Меркел се изказа и за ограничаване на спекулативните сделки. Меркел посочи стартираната заедно с Франция, Люксембург и Гърция инициатива за забрана на спекулативни застраховки срещу фалит. Борбата срещу спекулациите не може да бъде водена само от една страна. Тук трябва да се намеси Европейската комисия, каза още Меркел.

"Става дума за това чрез обща подкрепа на гръцката програма за спестяване да се спечели обратно доверието в еврото", обясни канцлерът. Това може да стане само тогава, когато Гърция напише "домашните си". Гръцкото правителство вече е направило "първа смела крачка" и това трябва да му се признае, добави тя.

Същевременно германският финансов министър Волфганг Шойбле конкретизира плановете си за европейски валутен фонд пред "Файненшъл таймс – Германия".

Шойбле посочва, че фондът трябва да отпуска спешна финансова помощ на закъсали държави от еврозоната в подкрепа на тяхната платежоспособност.

Европейският валутен фонд трябва да подпомага само страните от еврозоната, а не всички държави от Европейския съюз, смята Шойбле. Финансовата помощ от ЕВФ трябва да се предоставя само в краен случай, когато е заплашена стабилността на цялата еврозона. Средствата трябва да бъдат отпускани само срещу точно определени условия, пише още германският финансов министър във "Файненшъл таймс - Германия". Решението за отпускането на помощ трябва да се взима от всички страни от еврозоната съвместно с Европейската централна банка. Помощите могат да бъдат обвързвани и с конкретни мерки свързани с бюджетния дефицит на закъсалата страна, смята още Шойбле.

Възможността за финансова помощ, обвързана с конкретни финансови и икономически мерки би засилила доверието, би предотвратила засилването на кризите и ще направи в бъдеще излишна помощта на Международния валутен фонд за европейските държави, смята германският министър на финансите.

Идеята за създаването на Европейски валутен фонд по подобие на Международния валутен фонд бе лансирана от Волфганг Шойбле в края на миналата седмица. Създаването на фонда е наложително поради отсъствието на механизъм, по който страните от еврозоната да се подпомагат помежду си при възникване на кризи като гръцката.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?