И холандският премиер призова България да изпълни ангажимента си за АЕЦ

В интервю за БНР холандският премиер Ян Петер Балкененде да изпълни ангажимента си за срока на затваряне на 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй", уточнявайки, че не е автоматично ясно дали страната ни ще се присъедини към ЕС през 2007 година.

На фона на засилващите се прогнози, че приемането на България и Румъния в ЕС ще се забави за 2010 г., само за седмица това е вторият премиер на страна членка на ЕС, който ни съветва да не се опитваме да предоговаряме сроковете за закриване на двата реактора, които вече сме разписали в глава "Енергетика". Преди него това стори ирландският премиер, който миналата седмица бе на посещение в София. Ирландия ще председателства съюза през първата половина на 2004 г., когато България ще преговаря по най- трудните финансови глави, а през втората половина на годината, когато София иска да приключи преговорите, начело на съюза е Холандия.

Не е автоматично ясно, че България ще бъде член на Европейския съюз през 2007, заяви днес Ян Белкененде, уточнявайки свое вчерашно изявление. Според него България е направила огромен напредък, но оттук нататък въпросът е дали страната ще е способна да изпълнява всички норми и правила на общото европейско законодателство, за да стигне до края на преговорите и съответно да стане член на ЕС.

Сега зависи само от вас да извървите и последните стъпки от пътя, защото имате много работа, давайки си ясна сметка и за поетите международни ангажименти, каза холандският премиер.

В отговор на въпрос наясно ли е с обществения натиск срещу закриването на 3 и 4 блок Балкененде заяви, че е забелязал, че това е особено чувствителна за България тема. Той обаче допълни: "Трябва да имаме предвид постигнатите споразумения между българското правителство и Европейската комисия и мисля, че тези споразумения трябва да се спазват".

Холандският премиер каза още, че е дал ясно да се разбере колко е важно постигнатото вече споразумение за предсрочното закриване на двата реактора и че според него е най-добре то да бъде приложено.

Затварянето на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" е предателство на политическата класа, заяви в Перник лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, цитиран от БТА. България ще се развива и един ден тези енергоизточници ще ѝ трябват, още повече, че АЕЦ "Козлодуй" произвежда най-евтиният ток в момента, мотивира се Тренчев.

Той настоя правителството да гледа националния интерес и да отстоява българската позиция, като откаже да затвори предсрочно 3 и 4 блок през 2006 г. Като пример Константин Тренчев посочи Финландия, която имала две централи, едната като АЕЦ "Козлодуй" и въпреки искането на Европа не само не я затворила, но направила още една.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?