И икономическата комисия прие два идентични въпроса за ядрения референдум

По модел на правната комисия от миналата седмица, във вторник икономическата комисия в парламента прие два идентични въпроса за референдума за ядрената енергетика у нас.

Внесеният от Инициативния комитет на БСП въпрос, под който са събрани над 700 000 подписа, бе редактиран и подкрепен от мнозинството и сведен на практика до въпроса, който ГЕРБ предложи. По този начин мнозинството гласува за втори път питането си "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Според зам.-шефа на парламентарната икономическа комисия Диян Червенкондев от ГЕРБ въпросът по същество се отнася за АЕЦ "Белене", защото това е "единствената нова лицензирана ядрена площадка".

След взетите от икономическата комисия решения на практика бяха одобрени два въпроса с идентично съдържание. По думите на Червенкондев ситуацията се е получила защото има "две инициативи – единият е на гражданската инициатива – ние уважаваме всички тези над 540 000 валидни подписи, и съответно инициативата на ПГ на ГЕРБ – зададохме коректен въпрос, напълно откровен и точен към народа".

Заради приетите поправки във въпроса на БСП за АЕЦ "Белене", от Инициативния комитет заявиха, че ще заведат поединично дела срещу всички депутати, подменили въпроса за централата.

От своя страна депутатът от Коалиция за България и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров се обърна призова депутатите от ГЕРБ: "Никъде в закона не пише, още по-малко в Конституцията, че за определен проект, още по-малко за "Белене" не може да се прави референдум. Никъде!".

Споделяне

Още по темата

Още от България