И институтите на БАН ще бъдат класирани в рейтингова система

Просветното министерство ще подготви промени в правилата за академично израстване

Николай Милошев

Работна група от БАН подготвя рейтингова система за институтите от академията, която да започне да функционира от догодина, съобщи министърът на образованието в служебния кабинет проф. Николай Милошев.

 

Един от най-съществените критерии на рейтинговата система трябва да е обществената значимост на съответния институт в БАН, смята министърът. 

 

За системата ще има допълнителен ресурс и би било хубаво и институтите в БАН, подобно на университетите, да имат стимул да се стремят към по-добри резултати, които ще гарантират допълнително финансиране”, каза Милошев, цитиран от БТА.

 

Според него рейтинговата система трябва да заработи през 2014 година и всяка година да се публикува рейтингът на институтите.

 

Милошев се ангажира, че този екип на министерството заедно със Съвета на ректорите ще подготви промени в Закона за академичния състав и ще ги предаде на следващото правителство.

 

Съветът на ректорите и Софийският университет вече не веднъж поставят въпроса за девалвацията на академичните степени и звания след приемането на Закона за академичния състав преди година и половина. Преди ден ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев каза, че след приемането на закона са произведени толкова доценти и професори, колкото общо е имало преди това.

 

Милошев съобщи, че на 4 април ще участва в заседанието на Съвета на ректорите в Русе. По думите му там се очаква да се обсъдят възможностите за "замразяване" на студентските такси и за приема на първокурсниците. Милошев посочи, че размерът на таксите в крайна сметка зависи от университетите.

 

Той съобщи, че ще има увеличение на учителските заплати от 1 април - с около 8 процента със задна дата от 1 януари 2013 година, но няма да бъде навсякъде еднакво, тъй като ще зависи от делегирания бюджет на всяко училище. В училищата с по-голям прием може да е с 1-2 процента по-високо, но в други училища няма да се постигне това ниво, защото парите няма да стигнат, каза Милошев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?