И интернет-изданията ще бъдат вкарани в Избирателния кодекс

И интернет-изданията ще бъдат вкарани в Избирателния кодекс

Управляващите обмислят как в бъдещия Избирателен кодекс, който в момента се подготвя от специална парламентарна комисия, да включат и публикациите в Интернет, свързани с предизборната кампания. По информация на Mediapool комисията, която е ръководена от Искра Фидосова (ГЕРБ), е поискала становище от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии, в което да ѝ се даде "легална дефиниция“ на понятията "интернет-сайт“, "собственик на интернет-сайт“ и "социални мрежи“.

В отговор ресорният министър Александър Цветков казва, че тези понятия не са "дефинирани в действащите български нормативни документи, както и няма общоприета европейска терминология“. В отделно приложение от ведомството дават и разяснение са това какво е интернет-сайт, какви са правата на собственика му, както и що е социална мрежа.

В документа се посочва още, че е по-правилно използването на "уебсайт“, а не "интернет-сайт“.

Пред Mediapool Искра Фидосова коментира, че целта на запитването е на членовете на комисията да им се "изясни“ какви текстове могат да се изготвят за кодекса, та да се обхванат всички медии, включително и тези в интернет. В сега действащото законодателство само за държавните БНР и БНТ изрично е записано как трябва да работят по време на кампания.

В частните печатни или електронни медии предизборни материали, плакати, хроники, репортажи, диспути и пр., се организират по усмотрение на собствениците. Ако някой кандидат е засегнат от публикация или репортаж, то той има право на отговор.

В случай, че кандидатът е наклеветен, обиден и пр., то той може да търси отговорност от съответната медия или от журналиста по текстовете на Наказателния кодекс.

"Опитваме се да си изясним дали изобщо можем да включим и интернет изданията в кодекса и правилата да станат еднакви за всички медии“, посочи още Фидосова. По думите ѝ, ако един кандидат е засегнат в интернет-медия, то той да поиска "незабавен“ отговор "без съкращения“. Тя увери, че само това е целта на готвените текстове и успокои да не се търсят други "подтекстове“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?