И Ирена Кръстева поискала да бъде извадена от списъка по "Магнитски"

Още не е ясно дали МФ ще извади хазартните босове братя Найденови

Ирена Кръстева

Майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, също е поискала да бъде извадена от "черния" списък на Министерството на финансите по санкциите "Магнитски". Тя твърди, че вече няма бизнес свързаност със сина си, макар че в миналото тя бе първият собственик на медийната група на бившия депутат от ДПС.

Това стана ясно от изказване на финансовия министър Асен Василев във вторник, който отговори на въпрос на Mediapool дали МФ смята да се съобрази с възраженията на хазартните босове братя Найденови, които поискаха да бъдат извадени от българското допълнение на американския списък.

Майката на Пеевски се появи в списъка преди седмица, когато МФ го допълни с "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години".

"Възраженията се разглеждат от комисията на база на предоставени документи. Ако се установи, че някой от лицата в списъците нямат свързаност, ще бъдат извадени от списъка. Една фирма вече беше извадена, защото се оказа, че при вписването е направена грешва в Търговския регистър. Веднъж седмично комисията се събира и разглежда тези искания. Искането на Кръстева ще е по преценка на комисията", посочи министър Асен Василев.

В списъка изненадващо влязоха и собствениците на компанията Efbet - Боян и Цветомир Найденови, както и баща им Стефан.

Свидетелските показания на Цветомир Найденов дадоха начало на наказателното дело срещу Васил Божков през декември 2019 г. Към 2019 г. Найденови бяха съдружници с Божков в "Еврофутбол" и в "Евросъдружие", но още преди година излязоха от всички съвместни компании с избягалия в Дубай Васил Божков. В медиите бе публикуван таен запис на разговор между Найденов и Божков, който бе част от доказателствата по делото. Найденови подадоха сигнал в прокуратурата, че Божков се е опитал с изнудване да им отнеме част от бизнеса, свързан с Efbet.

Миналата седмица Найденови обявиха пред медиите, че са подали няколко възражения - до Министерство на финансите, НАП, ДАНС и Министерски съвет, с искане да бъдат извадени от списъка. Ако това не стане, има опасност банките да спрат да обслужват крупния им хазартен бизнес у нас, който се разрасна след отстраняването на Божков.

Списъкът на Министерския съвет може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, подадени от ДАНС и НАП. Лицата, попаднали в списъка, могат да излязат от списъка, като прекратят връзките си със санкционираните по "Магнитски", следва от решението на Министерски съвет по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?