И Ирландия посреща Тръмп с протести

Дъблин не е съгласен с позицията на президента на САЩ за Брекзит

Саймън Ковини

Протестиращи се събраха в сряда на летище Шанън в Западна Ирландия. Там по-късно се очаква да кацне президентът на САЩ Доналд Тръмп след края на държавното си посещение във Великобритания, предаде ДПА.

Планирано е в 16,30 ч местно време (18,30 ч българско) ирландският премиер Лио Варадкар да се срещне с Тръмп на летището. В района на летището беше разположен протестен лагер, който ще остане там до края на визитата на президента на САЩ.

По време на кратката среща на летището между Варадкар и Тръмп се очаква двамата да разговарят по теми като Брекзит, имиграцията, подкрепата на Вашингтон за Северна Ирландия и търговията.

Джан О'Съливан, депутатка от Ирландската лейбъристка партия, каза днес пред ирландската телевизия, че хората на изборни длъжности трябва да протестират срещу посещението на Тръмп. Тя допълни, че тази визита дава на ирландския народ "възможността да даде много ясно да се разбере каква е позицията му по въпроси като расизма и климатичните промени".

Ричард Бойд Барет от ирландската партия "Народът преди печалбата" призова за протести срещу политиката на президента на САЩ, която определи като "опасна, отблъскваща и отровна".

"Не виждам защо ирландският народ трябва да плаща за това Тръмп да използва посещението, за да популяризира тъмните сили на крайната десница. Това е политика на разделението и омразата", заяви Барет снощи също пред ирландската телевизия.

Основният протест на летище Шанън започва в 18 ч местно време (20 ч българско). Сред участниците се очаква да бъдат антивоенната организация "Шанънуоч" и природозащитническото движение "Бунт срещу унищожението".

В Дъблин пред посолството на САЩ ще има протестна акция, протести ще има тази вечер и в градовете Голуей, Енис и Слайгоу в Западна Ирландия.

Ирландия не е съгласна с позицията на президента на САЩ за излизането на Великобритания от ЕС и смята Брекзита за голяма грешка. Това заяви ирландският вицепремиер Саймън Ковини, който е и министър на външните работи и търговията.

В изявление за националната телевизия Ар Ти И Ковини каза, че Тръмп "постоянно подтиква Великобритания към разрив с ЕС". "Ние не споделяме неговото мнение за Брекзита и смятаме това решение за погрешно", каза той.

По думите на Ковини на предстоящите преговори с Тръмп премиерът на Ирландия Лио Варадкар ще изрази своята загриженост заради ситуацията около Брекзит, както и за нейното отражение върху мирния процес в Северна Ирландия, където от две години местните политици не могат да съставят регионална администрация.

Ковини каза също, че много хора са разочаровани от позицията на Тръмп по проблема с глобалното затопляне.

След преговорите с ирландския премиер Тръмп ще отпътува за крайбрежното село Дунбег, окръг Клеър, където ще престои два дни в хотелския комплекс "Тръмп интернешънъл" с голф игрища, собственост на неговото семейство.

Утре Тръмп ще участва в честванията във Франция по случай 75-годишнината от десанта в Нормандия, след което ще се отбие отново в Дунбег, преди да отпътува за САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа