И Исландия отвори трудовия си пазар за българи и румънци

Исландия отвори вратите си за български и румънски работници, като им предостави същите права за свободно движение и работа, с които се ползват другите граждани на държави членки на ЕС в Европейската икономическа зона, съобщи EurActive.

 

От тази година българите и румънците вече няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия. Тези, които имат разрешително за пребиваване и работа, ще трябва да ги подновят, когато срокът им изтече, а пристигащите в Исландия ще трябва единствено да се регистрират като пребиваващи в страната.

 

Правителството на Исландия съобщи през ноември миналата година, че ще поиска от парламента да отмени ограниченията за свободното движение на български и румънски работници. Законът беше приет и влезе в сила от 1 януари.

 

Исландия е кандидат за членство в ЕС и вече е силно интегрирана в съюза чрез участието си в Европейската икономическа зона, Европейската асоциация за свободна търговия и Шенгенското пространство. Когато България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., исландското правителство реши, подобно на много държави членки на ЕС, да отложи решението за предоставяне на работниците от новите членки на съюза на свободен достъп до пазара на труда.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?