И Испания чака разследването на атентата в Бургас за признаването на Хизбула за терористи

Разследването на атентата в Бургас е от съществено значение за процеса по включване на ливанската организация Хизбула в списъка с терористични организации на Европейския съюз. Това заяви в интервю за в. "Джерузалем пост" държавният секретар по външните работи на Испания Гонсало де Бенито, съобщи БТА.

 

В обширно интервю за вестника от Абуджа, Нигерия, Гонсало де Бенито заяви, че резултатите от разследването за възможната роля на Хизбула в атентата в Бургас ще бъдат "съществено важни" за това групировката да бъде включена в списъка с терористични организации на ЕС.

 

"Искаме да вземем решение с нашите европейски партньори и очакваме доклада" от България, посочи испанският представител, цитиран от "Джерузалем пост".

 

Коментарът напомня за направеното по-рано този месец изказване пред същото издание на френския посланик в Израел Кристоф Биго, който също каза, че "изходът от разследването в България ще бъде основният елемент" с оглед позицията на ЕС за Хизбула.

 

Представители на израелското и американското разузнаване разглеждат като съвместна операция на Хизбула и Иран самоубийствения атентат в Бургас през юли, при който бяха убити петима израелци и техният български шофьор, а 32 израелци бяха ранени.

 

Бенито подчерта, че Испания иска да действа "в рамките на Европа" относно решението за поставянето на Хизбула извън закона, пише още "Джерузалем пост".

 

"Ние в Испания знаем какво е тероризъм и какво е борбата срещу тероризма," каза още той, напомняйки за нападенията на Ал Каида през 2004 г. в Мадрид, при които бяха убити 191 души, а ранени почти 2000.

 

Помолен да направи сравнение между ЕТА и Хизбула, той посочи, че целите на групировките са различни, но стандартът за квалифицирането им като терористични организации е един и същ.

 

САЩ включиха Хизбула в списъка им на терористичните организации още през 1995 г.

 

София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и Хизбула. До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентатите, но все още не са идентифицирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят