Само 20 от 200 000 етнически българи в Украйна са получили повиквателни

И истерията с мобилизацията – част от информационната война на Кремъл

Даниел Митов предложи на украинския си колега експертна помощ

Климкин и Митов, сн. БГНЕС

Украинският външен министър Павло Климкин опроверга спекулациите за масова мобилизация на етнически българи, като съобщи, че призовки са получили 20 украински граждани от български произход от общо 200 000.

"Украинските власти никога не са провеждали мобилизация на етнически принцип", съобщи Климкин на съвместна пресконференция с българския си колега Даниел Митов в София.

Украинският първи дипломат обвини за спекулациите руските медии, които пускали подобни информации не само по отношение на етническите българи. По думите му тези информации не са случайни и имат за цел да повлияят българо-украинските отношения.

"Не може да става дума за никаква непропорционалност при мобилизацията в Украйна. Всичко, което се случва в Украйна, борбата за нашата независимост и свобода, за европейските ценности, никога не се е случвало и няма да се случва по национален признак", заяви Климкин.

Той съобщи, че властите в Киев ще съдействат на България да изпрати на етническите българи хуманитарна помощ от храни и лекарства.

"В готовност сме да приложим всички мерки, така че да помогнем на нашите сънародници в Украйна и да им окажем необходимата помощ, за да могат да разчитат на българската държава, да запазят живота си и да могат максимално бързо да се изтеглят от зоните на конфликта", каза Митов.

Правителството вече обяви мерки в тази посока, сред които са и улеснени процедури за издаване на визи.

Проруските сепаратисти не спазват примирието

Климкин съобщи, че проруските сепаратисти отказват да спазват договореното в Минск примирие, което влезе в сила в събота срещу неделя.

"Въоръжените сили на Украйна спазват напълно режима за прекратяване на огъня, но за съжаление в отговор за последното денонощие получихме 112 обстрела от страна на терористите на Донецк и Луганск", каза Климкин.

Даниел Митов от своя страна посочи, че е обнадежден от мнението на Климкин, че това споразумение дава шанс за първи стъпки по отношение на деескалацията на конфликта.

"Надяваме се, че огънят ще бъде спрян и че минските споразумения ще бъдат изпълнени и те не само ще доведат до спиране на огъня в Украйна, но и ще дадат шанс за по-нататъшното политическо развитие на ситуацията и деескалация на конфликта", каза Митов.

В рамките на визитата си у нас Климкин се срещна и с премиера Бойко Борисов, като и двамата определиха подписаното в Минск споразумение като реална възможност за мирно разрешение на конфликта в Източна Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба. Сред обсъдените теми са били още изпращането на хуманитарна помощ за представителите на българската общност и спазването на пропорционалността при мобилизация в Украйна.

България предлага експертна помощ на Украйна

Даниел Митов от своя страна е препотвърди и позицията на България в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

"Европейската и евроатлантическата ориентация на Украйна. Европейската перспектива на Украйна зависи от реформите, които всички очакваме да бъдат реализирани", посочи Митов и съобщи, че България е готова да предложи и своята подкрепа и експертна помощ.

Това е първото посещение на украински външен министър у нас от 2008 година насам.

"Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България не само заради географската, езиковата, историческата, културната и религиозна близост между двата ни народа, но и заради наличието на голяма българска диаспора на територията на Украйна", каза още Митов.

След пресконференцията украинският външен министър получи от министъра на културата Вежди Рашидов две старинни икони, заловени от българските митничари след незаконен износ от Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят