И извънпарламентарните партии подкрепиха интегралната бюлетина

Извънпарламентарните партии подкрепиха интегралната бяла бюлетина на консултациите в сряда, които НДСВ проведе с тях по промените в избирателния закон. Това стана ден след като управляващата партия се срещна с всички политически формации в Народното събрание по темата и даде на заден ход за общата бюлетина, след като стана ясно, че коалиционният ѝ партньор ДПС е категорично против идеята.

Зам.-председателят на НДСВ Даниел Вълчев отново направи изричното уточнение, че целта на консултациите не е да се вземе конкретно решение, а да се обсъдят спорните и безспорните моменти. Той заяви, че решението, което ще вземат, няма да постави в неблагоприятна ситуация никоя партия, най-малкото пък коалиционен партньор.

Преди повече от месец Вълчев представи няколко основни предложения за законови промени, сред които и въвеждането на бяла интегрална бюлетина, на която да са изписани имената на всички партии и първите трима в листите им. Освен това се предлага партиите да са задължени да представят пред ЦИК списък от 5 хиляди подписа за допускане до изборите; право на студентите да гласуват там, където учат; гласуване по Интернет за българите в чужбина; заплащане на депозит за участие в изборите - по 40 хил. лв. за партиите и по 50 хил. лв. за коалициите.

НДСВ предлагат още равно време за радио и телевизионни изяви по време на предизборната кампания. Другата идея е партии и коалиции да не повтарят имената на регистрирани вече политически формации.

Идеята за интегрална бюлетина бе предложена първо от Демократи за силна България (ДСБ) и подкрепена от БЗНС - НС. Възражения срещу въвеждането ѝ има и от страна на левицата, която традиционно разчита на по-възрастни избиратели.

Лидерите на партия "Българска Социалдемокрация", Съюз на свободните демократи (ССД) и ВМРО, които също обсъдиха предлаганите от НДСВ промени в избирателните закони, заявиха, че одобряват въвеждането на интегралната бюлетина.

Според лидера на ССД Стефан Софиянски въпросът е дали избирателите могат да привикнат толкова бързо към нея. Красимир Каракачанов пък обясни, че тя би трябвало да може да се сгъва, за да не се вижда как е гласувано и да се пуска в урните без плик.

Приемането на интегралните бюлетини ще е стопански много изгодно, коментира в Русе и министърът на държавната администрация Димитър Калчев. За предходните местни избори са били отпечатани 28 милиона бюлетини, а са били използвани едва три милиона, което показва разхищението на средства при отделните бюлетини, припомни министърът. Калчев прогнозира, че вероятно ще се приеме трети вариант - нито интегрални, нито цветни бюлетини, а отделни бели бюлетини.

Партиите извън парламента одобриха и идеята за депозит за участие в изборите. "Гергьовден", идентично на предложението на БЗНС, предложи парите да се връщат на тези, които са спечелили над 1,5 % от гласовете, а не както предвижда НДСВ на 1%.

Единодушно се възприема идеята за прозрачни урни и списък с 5000 членове в ЦИК за участие в изборите. От ВМРО само поискаха да отпадне изискването за представяне в избирателната комисия и на заявленията за членство на тези 5000 души, защото съдържат лични данни.

"Гергьовден" представи идея за подвижни урни за хората в неравностойно положение и за избирателни книжки за учащите, за да не гласуват на няколко места. От ССД поискаха облекчението за гласуване по местоживеене да важи и за сезонните работници.

Споделяне

Още от България