И Калфин е против участието на българи извън ЕС в евроизборите

И Калфин е против участието на българи извън ЕС в евроизборите

Вицепремиерът и външен министър от левицата Ивайло Калфин изрази лично мнение, че само българските граждани в България трябва да участват в предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП).

Той е втората знакова фигура от Коалиция за България, която на практика се обяви против политическото решение на тройната коалиция да се даде право на българските изселници в Турция да гласуват за ЕП. Това решение обаче не бе прокарано в парламента, след като НДСВ, цялата опозиция и част от БСП начело с шефа на парламента Георги Пирински (БСП) приеха ограничение, според което само български граждани, пребивавали през последните три месеца в България или страна от ЕС, ще могат да участват в изборите.

Това предизвика раздор в управляващата коалиция, като премиерът Сергей Станишев дори заплаши НДСВ с предсрочни избори, тъй като клатят властта.

В неделя Ивайло Калфин обясни пред БНР, че българските граждани, които живеят легално в страни от ЕС, са могли да гласуват за Европралмент през 2005 г., така че някои от тях сега ще могат да гласуват втори път за един и същи състав на ЕП. Затова той лично смята, че в предстоящите избори за ЕП трябва да гласуват само българи в България.

Калфин обаче уточни, че БСП, НДСВ и ДПС са се договорили да гласуват по определен начин спорния текст от закона за евроизборите и че личното мнение би трябвало да бъде съобразено с предварителното решение.

“Няма никакви проблеми с ЕС. Има различни практики в различните страни”, каза Калфин по повод приетия принцип за отседналост.

ДПС ще сезира КС, но очаква вето на Първанов

ДПС ще сезира Конституционния съд (КС), ако президентът Първанов не наложи вето върху текстовете в закона за избор на евродепутати, каза зам. -председателят на ДПС и вицепремиер Емел Етем в неделя. Според нея с текстовете за отседналост на гражданите се нарушават конституционните права на над половин милион български граждани, които живеят зад граница.

Възникналият проблем не засяга само 300 000 български граждани в Турция, защото около 1 400 000  българи пребивават  зад граница, като само в САЩ наброяват 270 000 души, каза Етем.

Според Етем обаче станалото в парламента не е непоправимо. Народното  събрание може да преразгледа спорния текст, а президентът има   възможност да  защити конституционните права на българските граждани,  ако сметне, че законодателят е направил грешка.

Според Касим  Дал, другият зам.-председател на  ДПС, атакуването на спорния текст пред КС няма да забави планираните за май избори за евродепутати, макар по думите му някои политически сили да целят именно това.

Плашилото “царски имоти” пак влезе в употреба

“Някои политически сили се опитаха да получат служебна победа със закона” е мнението на Емел Етем.

В същото време ДПС отново размаха проблема с царските имоти, който преди няколко месеца по изрично настояване на премиера Станишев бе решен в полза на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев предупреди пред бТВ, че “ако трябва всяка партия от коалицията да прави онова, което се харесва на избирателите, със сигурност БСП щеше да подходи малко по по- друг начин към проблема с царските имоти, ние също.”

На заседанието на Националния съвет на НДСВ в петък Сакскобургготски оправда като правилна позицията на партията си по закона за евроизборите. Той успокои, че НДСВ не смята да напуска коалицията и призова за по-малко емоции и остри изказвания.

В събота премиерът Станишев каза, че политическият съвет на коалицията ще се събере, за да уточни “принципите, баланса между права и отговорности и всяка партия да поеме конкретни ангажименти”.

Той предупреди, че който участва в управлението, трябва да носи отговорност, а не да играе солово. “БСП няма да носи до безкрайност отговорността за всичко”, подчерта Станишев.

След предсрочни избори “царят ще бъде заменен от бодигарда си”

Йордан Цонев прогнозира, че на предстоящите избори за ЕП движението ще постигне “най-големия си успех именно без избирателите в Турция”, но като организация, чиято основна цел е да защитава гражданските и човешките права, ще продължи да се бори за правото им да участват в изборите.

Според Цонев ДПС ще има повече от сегашните си трима евродепутати след изборите.

По негови данни ДПС никога не е получавало до 70 хил. гласа от изселниците в Турция (чрез гласуване в секции в Турция и чрез докарването им с автобуси в България).

“Най-много на парламентарни избори сме имали 38-40 хиляди гласа, а автобусите ги премахнахме като практика още на президентските избори, защото ограничихме това право”, каза Йордан Цонев. Той прогнозира, че на предстоящите избори за ЕП партията на Доган ще “компенсира” гласовете от Турция, защото има “потенциал и в другите етноси, да не говорим, че ние разширяваме нашата база и с българите, които участват вътре”.

Той коментира още, че “едни предсрочни избори няма да навредят нито на БСП, нито на ДПС”.

По повод предупреждението на Сергей Станишев към НДСВ за предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през май, Цонев каза, че това е реална възможност, ако “третият партньор продължава да показва нестабилитет, търсене на идентичност, търсене на някакъв тип електорална подкрепа за сметка на националните решения”.

След едно предсрочни избори пак ще има кабинет с минимум три партии и “царят ще бъде заменен от бодигарда си”, смята Йордан Цонев, визирайки евентуален кабинет между БСП, ДПС и ГЕРБ, без участието на НДСВ, което според социологически проучвания няма да прескочи 4-процентовата бариера.

Независимият депутат от гражданското движение "Европейски демократичен път" Димитър Абаджиев прогнозира в неделя, че най-вероятно президентът Първанов няма да наложи вето на текста на закона за евродепутати.

Според него България е по-близо до предсрочните парламентарни избори след скандала в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?