И Канада се готви да приеме свой "Закон Сергей Магнитски"

И Канада се готви да приеме свой "Закон Сергей Магнитски"

Министърът на външните работи на Канада съобщи, че правителството подкрепя проект на закон, който да допълни и разшири разпоредбите на съществуващия закон за налагане на санкции на нарушителите на правата на човека, предадоха световните агенции.

Пред парламента външната министърка Кристия Фрийланд каза, че новият закон ще позволи на Отава да запорира авоари и имущество на чужди представители, които нарушават правата на човека. Проектът на закона почти сигурно ще бъде одобрен в парламента, тъй като много депутати казаха, че ще гласуват за него.

Проектозаконът е известен в медиите като "Закон Сергей Магнитски" в памет на руския изобличител Сергей Магнитски, който почина в затвор в Москва през 2009 г. Там той се озова, след като обвини руски представители в данъчни измами в размер на 230 милиона долара.

През 2012 г. САЩ прие закон, с който се замразяват авоарите в САЩ на руски следователи и прокурори, за които се твърди, че са били замесени в задържането на Магнитски. В отговор Москва забрани на американци да осиновяват руски деца.

Новината за проекта на канадски закон може да обтегне още повече отношенията на Отава с Москва. Фрийланд и канадският премиер Джъстин Трюдо неколкократно разкритикуваха Русия заради анексията на Крим през 2014 г. Фрийланд освен това е обект на забрана за пътуване от страна на Русия.

Споделяне

Още от Свят