И Кипър може да поиска европейска финансова помощ

Правителството в Никозия не изключва вероятността да поиска помощ от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), пишат кипърските гръцки вестници, цитирани в петък от БТА.

Очертава се кабинетът на президента Димитрис Христофиас да се изправи пред невъзможността да успее да събере от частния сектор капитали в размер на 1,8 млрд. евро, необходими за подпомагане на банковата система, което по всяка вероятност ще накара Никозия да прибегне до помощта на ЕФФС.

Опасенията на кипърското правителство са, че тази помощ за банките може да бъде обвързана с условия, "непосилни" за икономиката на островната държава и по примера на други европейски страни Кипър да бъде принуден да подпише спасителен меморандум.

Само преди няколко дни управителят на кипърската централна банка не изключи вероятността страната да прибегне до ЕФФС, за да подпомогне банковия си сектор.

Вестниците коментират, че се открива възможност и за рекапитализация на кипърските банки, след като Испания е на прага да получи финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа