И кметът на Норилск отива на съд заради екологичната катастрофа в Сибир

И кметът на Норилск отива на съд заради екологичната катастрофа в Сибир

Руските власти образуваха наказателно дело срещу кмета на град Норилск в Арктика, където в края на май аварира ТЕЦ и изтекли горива предизвикаха безпрецедентно замърсяване на околните реки. Това съобщи днес федералното следствие, предаде Франс прес.

Кметът Ринат Ахметчин е обвинен в небрежност по служба; според следствието се е показал "неспособен да изпълнява задълженията си в извънредна ситуация".

Говорителката на следствените власти Светлана Петренко заяви, че Ахметчин е знаел колко гориво е изтекло от повредения резервоар на централата - най-малко 21 100 кубични метра, но не е взел необходимите мерки, съобщи ТАСС.

По данни на следствието той не е осигурил координирани действия на администрацията и гражданската отбрана по случая, нито взаимодействие между различните органи и длъжностни лица от местното самоуправление. Не е имало контрол и мониторинг на околната среда, Ахметчин не е предвидил развитието и последиците от произшествието на територията на общината.

Вчера бяха задържани трима управители на ТЕЦ-3 на Норилско-Таймирската енергийна компания заради разлива на дизелово гориво във водоеми в Арктика на 29 май. Според следствието повреденият резервоар на централата се е нуждаел от основен ремонт още от 2018 г., но през ноември същата година е бил пуснат в експлоатация без необходимите проверки.

Както и началникът на цеха Вячеслав Старостин, обвинен по делото по-рано този месец, тримата задържани ръководители могат да получат до пет години затвор. Кметът Ахметчин може според ТАСС да бъде глобен до 120 000 рубли или осъден на поправителен труд, а според АФП го заплашва и затвор до шест месеца.

Град Норилск е построен около "Норилск Никел" - най-големия производител в света на никел и паладий. Във връзка с инцидента президентът Владимир Путин обяви в района извънредна ситуация и смъмри олигарха Владимир Потанин, шефа на "Норилск никел", напомня АФП.

Руската част от Арктика е уязвим регион с оглед многобройните минни, газови и петролни разработки; замърсяването на околната среда там е проблем, изострящ се още от съветско време, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?