И кметът на Сити-то призова за ефективно правосъдие в България

Поредният призив България да подобри правораздавателната си система бе отправен в сряда от кмета на лондонското Сити Робърт Финч.

България трябва да въведе добри правила в правния сектор, защото те са сред най-важните условия за развитието на бизнеса и привличането на чужди инвеститори, заяви Финч по време на семинар в столичния хотел "Шератон". Не е добър знак, ако в една страна съдебните дела отнемат години, допълни той.

Като проблем за страната ни кметът на лондонското Сити посочи и корупцията, за премахването на която властта в България трябва да положи още доста усилия, по думите му.

Според кметът на Сити-то обаче, дори корупцията е по-малък проблем от липсата на ясна правна уредба, по която да функционира бизнеса, тъй като по думите му международният капитал е мързелив и инвеститорите избират места, където правната система функционира добре.

Робърт Финч поздрави България за икономическия ѝ напредък, но подчерта, че има да се свърши още много работа, докато българската икономика се обърне към икономиката на ЕС. По думите му, ключов момент е да се въведат честни правила на играта между българския и чуждестранния бизнес и да се обърне повече внимание на проектите в инфраструктурата и приключването на приватизацията.

По-късно, на среща с вицепремиера Лидия Шулева той е предложил Лондон да помогне с експертен капацитет и опит при осъществяването на програмата за инвестиции в инфраструктурата в България.

Робърт Финч е на посещение у нас начело на бизнес делегация, в която са включени утвърдени юридически и консултантски компании. Според кмета на Лондонското Сити, британските компании проявяват интерес към инвестиции в системата на здравеопазването.

На срещата министър Шулева е представила предстоящите проекти за отдаване на концесия на летищата във Варна и Бургас, както и потенциалът на страната ни за развитие на здравни и балнеоложки центрове.

Споделяне

Още от България