И кметът на Свищов напусна СДС, от централата обявиха "лавиообразен" ръст на членовете

И кметът на Свищов напусна СДС, от централата обявиха "лавиообразен" ръст на членовете

Около 20 души в четвъртък занесоха заявленията си за напускане на СДС в централата на "Раковски" 134 в София. Сред тях бяха и някои вече съобщили за оттеглянето си представители на общинската организация на Свищов заедно с кмета на града Станислав Благов, активисти от Велико Търново, както и ръководството на младежката организация на партията (МСДС), чието съществуване беше замразено в началото на ноември.

Тъй като не бяха допуснати в деловодството, напусналите решиха да оставят членските си книжки върху радиатора във фоайето на централата, съобщи "Дневник".

Кметът на Свищов Благов каза, че не търси никаква сензация, но смята, че напускането трябва да бъде придружено с известна ритуалност, тъй като съзнателната част от живота му е минала в СДС. Той заяви, че е тъжен и гневен, защото сегашното ръководство на партията е провалило мечтите на демократично мислещите хора в България. По думите му СДС никога не е имало такова абсурдно управление.

Ако няма СДС, няма да има и демокрация в България. Няма ли я тази синя идея, която беше мотив за милиони българи да излязат по улици и площади да търсят промяна, нямаше да имаме тази реалност в момента, каза свищовският кмет.

В отговор партийната централа съобщи, че напусналите СДС през последните две седмици са едва 56 човека, докато подадените заявления за членство са близо 3300.

Към датата на вътрешнопартийните избори за председател на Съюза на демократичните сили – 15 юли 2012 година, членовете на партията са 12 334. Напусналите към днешна дата, в това число и изключените с решение на Националния съвет на СДС и самоизключилите се през последните 2 седмици, са общо 56-има членове от различни организации в страната, съобщи в четвъртък пресцентърът на СДС.

За същия период новопостъпилите членове и подалите заявление за членство в СДС са 3298 и то само в централата на СДС. С тях към 6 декември 2012 г. – ден преди 23-ата годишнина от създаването на СДС, броят на членовете на партията се е увеличил до 15 576, което показва ръст от 21 процента. Броят на подалите заявление за членство в СДС започна да расте след решението на НС за излизане от Синята коалиция, взето през месец май, и се увеличава лавинообразно след опитите за създаване на фракции в СДС и бойкота на кандидатурата на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, организиран от народните представители на СДС, твърдят от "Раковски" 134.

Споделяне

Още по темата

Още от България